Itt a friss döntés: kötelezővé teszik a kereszt kihelyezését bizonyos osztálytermekben

MTI2024. október 10. 18:15

Minden osztályteremben legyen kötelező a kereszt elhelyezése Róma hatodik kerületében - erről döntött a helyi jobbközép többségű önkormányzati testület csütörtökön a főváros azon részén, ahol a legmagasabb a más nemzetiségű és más vallású diákok aránya.

Első körben az önkormányzat oktatási bizottsága, most pedig a testület szavazta meg a kerület iskoláira vonatkozó rendelkezést. A kereszt az olasz kulturális hagyomány szimbóluma, az oktatásban is egyetemes értékeket sugalló jelkép, az iskola pedig az új generációknak nemcsak tartalomelsajátítást, hanem polgári és erkölcsi nevelést is kíván nyújtani - olvasható az önkormányzati többség kiadta dokumentumban.

A Róma keleti részén, a körgyűrű mentén található kerületben mintegy 260 ezren élnek. Egy korábbi felmérés szerint itt a legmagasabb, 17,9 százalék a bevándorlók aránya, és ebben a külvárosi negyedben a legmagasabb a 14 év alatti bevándorlógyerekek aránya is, ami 25 százaléknak felel meg. Kivétel nélkül olasz iskolába járnak.

A külföldiek legnépesebb csoportját a románok és a nigériaiak alkotják. Az önkormányzat honlapja több mint harminc iskolát tüntet fel az általános iskoláktól a gimnáziumokig és szakközépiskolákig. A jobbközép erők kezdeményezése szerint az összes osztályteremben el kell helyezni a keresztet, amelyet általában a katedra mögötti falra szoktak feltenni.

A katolikus Olaszországban régóta vita folyik a kereszt használatáról az állami oktatási intézményekben.

Az alkotmánybíróság legutolsó, 2021-es határozata az iskolai autonómia keretében az oktatási intézményekre bízta a döntést a kereszt elhelyezéséről. Ennek értelmében az önkormányzati rendelkezés nem kötelezheti az igazgatókat, de “a kereszt elhelyezését ajánlhatja”. Olaszországban az állami kórházakban, hivatalokban és üzletekben is gyakran látni keresztet. A kereszt kötelezővé tételét az osztályokban Gabriele Manzo, az Olasz Testvérek (FdI) kormánypárt önkormányzati képviselője, az oktatási bizottság elnöke kezdeményezte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Senkit nem akarunk megsérteni: a kereszt az olaszok történelmi és erkölcsi értékeit fejezi ki. Ha én vándorolnék külföldre, tiszteletben tartanám a helyi hagyományokat és kultúrát

- nyilatkozta. Az önkormányzati testület ellenzékét képviselő Demokrata Párt (PD) frakcióvezetője, Fabrizio Compagnone szerint a jobboldal az iskolai autonómiát sérti, és a vallási jelképet propagandaként használja fel. A legnagyobb visszhangot egy 2002-es eset kapta, amikor Olaszország északkeleti részén, egy, a venetói Abano Termében élő finn állampolgár kérelmezte, hogy gyermekei osztályaiból távolítsák el a keresztet.

Az oktatási intézmény tanári testülete nemet mondott, amire az édesanya Veneto tartomány közigazgatási bíróságához fordult, amely elutasította a keresetet arra hivatkozva, hogy a kereszt “az identitás és nem kizárólag a hit jelképe”. 2004-ben az ügy az alkotmánybíróság elé került, majd 2009-ben az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amely két évvel később jogerős ítélettel megállapította, hogy a kereszt elhelyezése nem sérti az emberi jogok európai egyezményét.

Címkék:
önkormányzat, külföld, olaszország, világ, kereszténység, kerület, önkormányzatok, vallás,