Ennyi volt: hamarosan végleg búcsút mondhatunk az Antarktisz jegének - ez jöhet helyette

Pénzcentrum2024. október 4. 12:45

Az Antarktiszi-félsziget növényvilágának riasztó ütemű terjeszkedéséről számol be egy új kutatás. A Nature Geoscience folyóiratban közzétett tanulmány szerint a régió zöld területei az elmúlt négy évtizedben több mint tízszeresére nőttek - számolt be a CNN.

Az angliai Exeter és Hertfordshire egyetemek, valamint a British Antarctic Survey kutatói műholdas felvételek és adatok segítségével elemezték a növényzet szintjét az Antarktiszi-félszigeten. Megállapították, hogy míg 1986-ban kevesebb mint 0,4 négyzetmérföldet borított növényzet, addig 2021-re ez a terület már csaknem 5 négyzetmérföldre nőtt.

Thomas Roland, az Exeteri Egyetem környezetkutatója és a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta:

Eredményeink megerősítik, hogy az antropogén éghajlatváltozás hatása nem ismer határokat. Még az Antarktiszi-félszigeten - ebben a legszélsőségesebb, legtávolabbi és legelszigeteltebb 'vadonban' fekvő régióban - is változik a táj, és ezek a hatások az űrből is láthatóak.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a zöldülés felgyorsulása további problémákat okozhat. A növekvő növényzet kedvezőbb feltételeket teremthet az invazív fajok számára, veszélyeztetve az őshonos állatvilágot. Emellett a sötétebb felületek több hőt nyelnek el, ami hozzájárulhat a további felmelegedéshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olly Bartlett, a Hertfordshire-i Egyetem oktatója szerint "ez az ikonikus táj örökre megváltozhat". A szakértők következő lépésként azt tervezik, hogy tanulmányozzák, hogyan telepednek meg a növények a nemrég feltárt csupasz földeken, ahogy az Antarktisz gleccserei tovább vonulnak vissza.

Címkék:
jég, klímaváltozás, tudomány, növény, kutatók,