Tovább nő a feszültség a Távol-Keleten: újabb amerikai fegyvereket kap Tajvan

MTI2024. szeptember 30. 08:00

Joe Biden amerikai elnök vasárnap 567 millió dolláros védelmi támogatást hagyott jóvá Tajvannak - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója, még hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiányában is. Kína többször követelte Washingtontól, hogy hagyjon fel a fegyvereladással Tajpejnek, amelyet saját területének tekint. A Fehér Ház közleményében bejelentette, Biden felhatalmazta a külügyminisztert, hogy "irányítsa a védelmi minisztérium védelmi cikkeire és szolgáltatásaira, valamint katonai oktatásra és kiképzésre szánt, legfeljebb 567 millió dollár értékű összeg lehívását a Tajvannak nyújtandó segítség érdekében".

További részleteket nem ismertek. Áprilisban Biden aláírta azt a nehezen kiharcolt törvényt, amely több milliárd dollárnyi új amerikai támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúra, valamint Izraelnek és Tajvannak. Tajpej korábban panaszkodott az amerikai fegyverszállítások késedelmére, többek között a korszerűsített F-14-es vadászrepülőgépek esetében.

Kína, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, az elmúlt öt évben fokozta a katonai és politikai nyomást, hogy érvényt szerezzen követeléseinek, amelyeket Tajpej elutasít.

Címkék:
támogatás, egyesült államok, amerika, usa, kína, amerikai egyesült államok, amerikai, tajvan,