Kiszivárgott: súlyos betegségben szenvedett II. Erzsébet királynő, ebben halhatott meg az uralkodó valójában

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 17:10

II. Erzsébet királynő élete utolsó éveiben csontrákban szenvedett, állítja Boris Johnson a legújabb könyvében. A volt kormányfő részletesen beszámolt róla, milyen volt utolsó találkozásukkor az uralkodó.

A néhai II. Erzsébet királynő élete utolsó éveiben csontrákban szenvedett, állítja Boris Johnson a memoárjában. Az „Unleashed” című könyvből, amely jövő hónapban jelenik meg, a volt brit miniszterelnök azt írja, hogy „egy évnél is hosszabb ideje tudta”, hogy a brit uralkodó „valamilyen csontrákban” szenvedett, amikor 2022 szeptemberében lemondott, mindössze két nappal a királynő halála előtt - írja a Politico.

Ez az első alkalom, hogy egy magas rangú brit politikus beszélt a királynő halálának okáról, amely hivatalosan „időskor” volt a halotti anyakönyvi kivonat szerint. Ez rendkívül szokatlan a brit közéletben. A királynő egészsége uralkodása alatt szigorúan őrzött titok volt, és a miniszterelnök és az uralkodó közötti találkozókról szóló információkat általában bizalmasan kezelik.

Visszaemlékezve utolsó találkozójára II. Erzsébet királynővel, Johnson azt mondta, hogy „sápadtnak és görnyedtebbnek tűnt, és sötét véraláfutások voltak a kezén és a csuklóján, valószínűleg infúziók vagy injekciók miatt.” Azonban, hozzátette, a királynő hangulata „teljesen érintetlen maradt a betegsége ellenére, és beszélgetésünk során időről időre megvillantotta azt a nagyszerű mosolyt, amely hirtelen feldobta a hangulatot.”

Johnson azt írta, hogy a néhai királynő „egész nyáron tudta, hogy távozni fog, de eltökélt volt, hogy kitartson és teljesítse utolsó kötelességét,” mégpedig azt, hogy biztosítsa a hatalom átadását Johnson utódjának, Liz Trussnak

Címkék:
betegség, rák, világ, miniszterelnök, nagy-britannia, brit, rákbeteg, királyi család, királynő,