Hatalmas gyémánt válság a világban: a járvány és a háborúk betettek az iparnak

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 19:44

Az indiai gyémántipar súlyos válsággal küzd, ami különösen érzékenyen érinti a nyugat-indiai Surat városát, amely a világ gyémántcsiszolásának 90%-át végzi. A gazdasági visszaesés miatt az elmúlt hat hónapban több mint 30 ezer ember vesztette el állását az ágazatban- jelentette a BBC.

A helyzet súlyosságát jól példázza Nikunj Tank esete, aki hét év után vált munkanélkülivé, amikor a gyémántcsiszoló üzem, ahol dolgozott, bezárt. Tank családja egyetlen kenyérkeresőjeként nem tudott megbirkózni a helyzettel, és augusztusban öngyilkos lett. Édesapja, Jayanti Tank így nyilatkozott: "Nem talált munkát, és mivel nem tudta elviselni a veszteséget, szélsőséges lépésre szánta el magát."

Az indiai gyémántexport jelentősen visszaesett: a 2022-es 23 milliárd dollárról 2023-ra 16 milliárd dollárra csökkent, és az előrejelzések szerint 2024-re tovább zuhan, 12 milliárd dollárra. A csiszolt gyémántok ára 5-27%-kal esett 2023-ban az alacsony kereslet és a túlkínálat miatt.

A válság okai összetettek. Vallabh Lakhani, a Kiran Gems elnöke szerint "a csiszolt gyémántok üzletága több mint 25-30%-kal csökkent a globális recesszió miatt". A Covid-19 járvány, az orosz-ukrán és az izraeli-gázai háború, valamint a fő piacok csökkenő kereslete mind hozzájárultak a problémákhoz.

Az iparág helyzetét tovább nehezítik a nemzetközi szankciók. India nyersgyémántjainak 30%-át orosz bányákból importálja, amelyek a legtöbb nyugati szankció alatt állnak. S. Jaishankar külügyminiszter áprilisban kijelentette, hogy az ilyen intézkedések az ellátási láncban lejjebb elhelyezkedő országoknak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A válság súlyos társadalmi következményekkel jár. A szakszervezet adatai szerint másfél év alatt 65 munkás lett öngyilkos a lassulás miatt. A kormány ígéretet tett a segítségnyújtásra, de a családok szerint eddig kevés támogatást kaptak.

Bár a helyzet súlyos, vannak, akik bíznak a fellendülésben. Nandlal Nakrani, a Surati Gyémántkereskedők Szövetségének elnöke úgy véli, hogy a helyzet javulni fog, amikor a nyers gyémántárak csökkennek, a csiszolt gyémántok ára pedig emelkedik. Dilip Sojitra bróker pedig a közelgő ünnepi szezonban reménykedik: "Ez is el fog múlni" - mondja.

Címkék:
ukrajna, válság, világ, india, gyémánt árfolyam, gyémánt,