Félreérthetetlen fenyegetést küldött Putyin: tényleg megnyomná a piros gombot az orosz elnök?

Pénzcentrum2024. szeptember 27. 19:02

Vlagyimir Putyin újra nukleáris fenyegetéssel figyelmeztette az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ha lehetővé teszik, hogy Ukrajna nyugati rakétákkal csapjon le Oroszországra. Miközben egyes nyugati szakértők ezt blöffnek tartják, mások óvatosan kezelik a Kreml figyelmeztetéseit a háború eszkalációjának veszélye miatt.

Vlagyimir Putyin elnök "vörös vonalat" húzott az Egyesült Államok és szövetségesei számára azzal, hogy jelezte: Moszkva nukleáris fegyverekkel válaszolhat, ha engedélyezik Ukrajnának, hogy nyugati, nagy hatótávolságú rakétákkal mélyen orosz területekre csapjon le - írja a Reuters.

De Nyugaton többekben felmerül a kérdés: vajon tényleg komolyan gondolja? Ez kritikus a háború alakulása szempontjából. Ha Putyin blöfföl – ahogy Ukrajna és néhány támogatója hiszi –, akkor a Nyugat talán készen áll mélyebbre menni Ukrajna katonai támogatásában, függetlenül Moszkva fenyegetéseitől. Ha viszont komolyan gondolja, akkor fennáll annak a kockázata – amit Moszkva többször hangoztatott és Washington is elismert –, hogy a konfliktus világháborúvá fajulhat.

Szerdán Putyin kibővítette azon forgatókönyvek listáját, amelyek nukleáris fegyverek alkalmazásához vezethetnek. Azt mondta, hogy egy nagyobb határon átnyúló hagyományos támadásra – amely repülőgépeket, rakétákat vagy drónokat érint – is válaszolhatnak nukleáris csapással. Egy nukleáris hatalom, amely támogatja azt az országot, amely megtámadja Oroszországot, szintén a támadás részének tekinthető.

Mindkét kritérium közvetlenül vonatkozik arra a helyzetre, amely akkor alakulna ki, ha a Nyugat lehetővé tenné Ukrajnának, hogy mélyen orosz területekre csapjon le nyugati, nagy hatótávolságú rakétákkal, mint például az amerikai ATACMS vagy a brit Storm Shadow rakétákkal, amit Putyin szerint nyugati műholdas és célzási támogatásra lenne szükség. „Ez egy nagyon egyértelmű üzenet volt: 'Ne tévedj, ezek a dolgok nukleáris háborút jelenthetnek'” – mondta Nyikolaj Szokov, volt szovjet és orosz diplomata.

Bahram Ghiassee, a londoni székhelyű Henry Jackson Társaság atomenergia-szakértője szerint Putyin kijelentéseinek időzítése összefügg Ukrajna azon lobbizásával a Nyugat felé, hogy hosszú hatótávolságú rakétákat kapjon, és azzal a ténnyel, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezen a héten Joe Biden amerikai elnöknek mutatja be kérését. "Putyin azt mondja: álljatok meg itt" - mondta Ghiassee.

Kijev gyorsan reagált, Zelenszkij kabinetfőnöke „nukleáris zsarolással” vádolta Putyint.

Véleményem szerint ez újabb blöff és Putyin gyengeségének demonstrációja. Nem meri majd bevetni a nukleáris fegyvereket, mert azzal teljesen számkivetetté válik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminiszterének egykori tanácsadója az X-en.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter felelőtlennek és rosszul időzítettnek nevezte Putyin figyelmeztetését, és hozzátette, hogy ez nem az első alkalom, hogy „nukleáris kardcsörtetéssel” fenyegetett. Andreas Umland, a Svéd Nemzetközi Ügyek Intézetének elemzője azzal vádolta Putyint, hogy elmejátékokat játszik.

Ez egy pszichológiai PR művelet a Kreml részéről, kevés tartalommal. Az a célja, hogy megijessze azokat az országokat támogató vezetőket és választókat, amelyek támogatják Ukrajnát

- írta. Fabian Hoffmann, az oslói doktori kutató és védelmi szakértő szerint Putyin kijelentéseit nem lehet figyelmen kívül hagyni, de fontos, hogy ne reagáljunk túlzottan. "Az orosz nukleáris fegyverek bevetése nem küszöbön áll" - mondta az X-en. "Aggodalomra csak akkor van ok, ha Oroszország tényleges előkészületeket jelez."

Címkék:
ukrajna, putyin, világ, orosz, vlagyimir putyin, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, moszkva, atombomba,