Óriási blama Putyin új csodafegyverének tesztjén: egyhamar nem lesz fordulat az ukrajnai háborúban?

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 11:11

Oroszország egy újabb kudarcot szenvedett el a Sarmat rakéta tesztelése során, amely a nukleáris arzenáljának modernizálásában kulcsszerepet játszana. A műholdfelvételek jelentős károkat mutatnak a plesetszki indítóállomás környékén, ami a rakéta katasztrofális meghibásodására utal.

Oroszország úgy tűnik, hogy katasztrofális kudarcot vallott Sarmat rakétájának tesztje során, amely kulcsfontosságú fegyver a nukleáris arzenál modernizálásában – állítják fegyverszakértők, akik műholdfelvételeket elemeztek az indítóhelyről a Reuters szerint. A Maxar által szeptember 21-én készített képek egy körülbelül 60 méter széles krátert mutatnak a plesetszki űrközpont indítósilójánál, Észak-Oroszországban. A képeken látható jelentős károk a hónap elején készült felvételeken még nem voltak észlelhetők.

Az RS-28 Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétát nukleáris robbanófejek célba juttatására tervezték, hogy több ezer kilométer távolságra lévő célpontokat érjen el az Egyesült Államokban vagy Európában, de fejlesztését késések és tesztelési kudarcok hátráltatták.

Minden jel szerint ez egy sikertelen teszt volt. Egy nagy lyuk van a földben. Komoly incidens történt a rakétával és a silóval

– mondta Pavel Podvig, egy genfi elemző, aki a Russian Nuclear Forces projektet vezeti.

Timothy Wright, a londoni Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) kutatója szerint a rakétasiló közvetlen környezetének elpusztulása arra utal, hogy a hiba röviddel a gyújtás után következett be.

Az egyik lehetséges ok az lehet, hogy az első fokozat (hajtómű) nem gyulladt be megfelelően, vagy egy katasztrofális mechanikai hiba történt, ami miatt a rakéta visszahullott a silóba vagy annak közelébe és felrobbant

– mondta a Reutersnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Egyesült Államok és szövetségesei szorosan figyelik Oroszország nukleáris arzenáljának fejlesztését, miközben az ukrajnai háború miatt a feszültség Moszkva és a Nyugat között az elmúlt több mint 60 év legveszélyesebb szintjére emelkedett. A konfliktus kezdete óta Vlagyimir Putyin elnök többször kijelentette, hogy Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb és legfejlettebb nukleáris arzenáljával, és figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne lépjen át egy olyan határt, amely nukleáris háborúhoz vezethet.

A 35 méter hosszú RS-28 Sarmat, amelyet Nyugaton Satan II néven ismernek, 18 000 km hatótávolsággal és több mint 208 tonnás indítási tömeggel rendelkezik. Az orosz média szerint akár 16 önállóan célba irányítható nukleáris robbanófejet, valamint Avangard hiperszonikus siklóeszközöket is képes szállítani, amely rendszert Putyin szerint Oroszország ellenségei nem tudják felülmúlni. Oroszország egykor azt mondta, hogy a Sarmat 2018-ra kész lesz, és felváltja a szovjet korszakból származó SS-18-at, de a hadrendbe állítás dátumát többször is elhalasztották. Putyin 2023 októberében azt mondta, hogy Oroszország szinte befejezte a rakéta munkálatait. Akkori védelmi minisztere, Szergej Sojgu kijelentette, hogy ez lesz Oroszország szárazföldi stratégiai nukleáris erőinek alapja.

Wright szerint egy tesztkudarc nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Sarmat-program veszélyben lenne. „Azonban ez a Sarmat negyedik egymást követő tesztkudarca, ami legalábbis tovább késlelteti a már így is halasztott hadrendbe állítást, és legrosszabb esetben kérdéseket vethet fel a program életképességével kapcsolatban” – mondta. Hozzátette, hogy a plesetszki – egy erdővel körülvett teszthely az Arhangelszk régióban, mintegy 800 km-re Moszkvától északra – károsodása is hatással lesz a Sarmat-programra.

A késedelmek nyomást gyakorolnának az SS-18-as rakéták üzemképességére és bevethetőségére, amelyeknek tovább kell szolgálniuk, mint eredetileg tervezték – mondta Wright. Nikolai Szokov, az orosz és szovjet fegyverellenőrzési hivatal egykori tisztviselője szerint Moszkva valószínűleg folytatja a Sarmat fejlesztését, amely a Makeyev Rakétatervező Iroda terméke. Szerinte az orosz hadsereg ragaszkodik ahhoz, hogy fenntartsa a versenyt a rivális tervezők között, és ezért nem valószínű, hogy kizárólag a Makeyev riválisára, a Moszkvai Termáltechnikai Intézetre támaszkodna minden rakétájának forrásaként.

Címkék:
fejlesztés, oroszország, putyin, világ, orosz, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,