A magyar haderő fejlesztése kulcsfontosságú: de nem amiatt, amit sokan gondolnak

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 09:44

Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint, bár nem zárható ki, hogy Oroszország megtámadja Európát, ennek valószínűsége alacsony. Hozzátette, hogy Európának nem egy esetleges orosz támadás miatt kell sürgősen megerősítenie katonai képességeit, hanem azért, hogy a nemzetközi kapcsolatokban hosszú távon hatalmi tényező maradhasson- derül ki az InfoRádió adásából. 

Andrius Kubilius, litván politikus szerint az Európai Uniónak fel kell készülnie egy potenciális orosz támadásra, de Kaiser Ferenc úgy véli, hogy Moszkva jelenleg nem képes ilyen lépésre. Az orosz–ukrán háború rávilágított arra, hogy Európa katonai képességei jelentősen meggyengültek 1991 óta, és a kontinens fegyvergyártását sürgősen fel kell pörgetni.

Az alacsony verseny miatt a fegyverek árai emelkedtek, és Európa nem tudja felvenni a versenyt az olyan nagyhatalmakkal, mint Oroszország, Kína vagy az Egyesült Államok. A modern háborúk anyagháborúvá alakulhatnak, ahol a fegyvergyártási kapacitás kiemelkedően fontos, és Európának sürgősen meg kell erősítenie ezen a téren.

A szakértő szerint az európai haderők korszerűsítése elkerülhetetlen, különösen a modern konfliktusok fényében, ahol a régi fegyverrendszerek már nem feltétlenül elégségesek. Az európai fegyvergyártás növelésén túl egy közös európai haderő létrehozása is fontos lenne, ha Európa hosszú távon nemzetközi hatalmi tényező kíván maradni.

Címkék:
európa, világ, háború, orosz-ukrán háború,