Minden jel egy irányba mutat: ez állhatott a Trump elleni első merényletkísérlet mögött

MTI2024. szeptember 21. 07:20

A hatóságok közötti kommunikációs hiányosságokat állapított meg az amerikai Titkos Szolgálat belső vizsgálata a Donald Trump elleni első merényletkísérlet idején, ami lassította a beavatkozást - erről számolt be a szervezet megbízott igazgatója pénteken.

Ronald Rowe a vizsgálat megállapításairól tartott tájékoztatóján elismerte, hogy a szervezet követte el a hibát, részben a helyi hatóságok tájékoztatását illetően. Elmondta, hogy július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban tartott választási gyűlés idején túlságosan nagy mértékben támaszkodtak a mobiltelefon alapú kommunikációra is, ami tovább lassította az információáramlást. A rendezvény hatékony biztosítására a Titkos Szolgálat nem létesített közös műveleti szobát a területi rendvédelmi szervek képviselőivel - hangzott el. A hatóság részletes, másodpercekre lebontott időrendet is közölt a lövések eldördülését és a támadó, Thomas Matthew Crooks ártalmatlanítását megelőző kevesebb mint 2 percről.

Ebből kiderül, hogy a helyi rendőrség emberei saját rádióhálózatukon keresztül folytatott üzenetváltás nyomán mintegy fél perccel azelőtt megtalálták a merénylőt az épület tetején, hogy tüzet nyitott, amit nem tudtak megakadályozni. Eközben a biztosításért felelős titkosszolgálati egység külön rádión értesítette a mesterlövészeket a lehetséges veszélyhelyzetről. Miután Thomas Matthew Crooks leadta a lövéseket Donald Trumpra, a mesterlövész 10 másodperccel később lépett közbe és egy lövéssel ártalmatlanította a merénylőt, akit fején ért találat és a helyszínen meghalt.

Ronald Rowe a tájékoztatón közölte, hogy az elkövetett hibák nyomán a "felelősségre vonás" szakasza következik, ami érinti azokat az ügynököket, akik nem tudták biztosítani a választási gyűlés helyszínét. A Donald Trump republikánus elnökjelölt elleni butleri merényletkísérletben a politikus könnyebb sebesülést szenvedett a fülén, ugyanakkor egy ember meghalt, és ketten súlyosan megsebesültek.

Címkék:
vizsgálat, merénylet, világ, donald trump,