Így vesztik el fokról fokra a szabadságukat a magyarok: egy év alatt is sokat romlott a helyzet

Pénzcentrum2024. szeptember 21. 16:03

Megjelent a Global Freedom Index, vagyis a Globális Szabadság Index, mely rangsorolja a világ országait sokféle mutató alapján. Az egyes országokban mérhető szabadság szintje alapján különbséget tesz szabad, részben szabad, és nem szabad országok között. Magyarország besorolása már 2019 óta részben szabad, mutatóink pedig a friss jelentés szerint tovább romlottak 2022-ről 2023-ra. 

A Freedom House által kiadott Global Freedom Index 2024 a világ 195 országának és 15 más besorolású területének rangsorát állítja fel. A szakértők helyszíni kutatásokat végeznek, konzultálnak helyiekkel, majd ezek és a kormányoktól, kormányzati szervektől, valamint a helyi médiától nyert információk alapján állapítják meg a szabadság szintjét. 

Magyarországnak 2018-ban még 72 pontja volt a Global Freedom Indexben, 2023-ban már csak 65 pontot ért el. Ezzel a 210 vizsgált terület közül a 96. helyet szerezte meg. A listát Finnország vezeti, kereken 100 ponttal, nyomában Új-zélanddal és Svédországgal 99-99 ponttal. Norvégia a negyedik 98 ponttal, és Kanada, Dánia, Hollandia, Írország, Luxemburg és San Marino egyaránt 97 pontot ért el. 

Szomszédaink közül Szlovénia a 6. helyen áll számos más országgal holtversenyben 96 ponttal, Ausztria 93, Szlovákia 90 pontot ért el. Horvátország és Románia egyaránt 83 pontot kapott, Szerbia (57) és Ukrajna (49) viszont Magyarországnál is rosszabb helyen áll.  

Térkép forrása: Freedom House

A lista végén a Hegyi-Karabah, Azerbajdzsánban egy régiója áll -3 ponttal. Egyetlen másik ország vagy tartomány sem ért el negatív eredményt. Tibet 0 ponttal, Szíria és Dél-Szudán 1-1 ponttal és Türkmenisztán 2 ponttal került a sereghajtók közé. A legrosszabbak között van a szabadság mutatója még két ukrajnai területnek: a Krímnek és Kelet-Donbasnak. Észak-Korea és Eritrea még ezekhez képest is jobb 1 ponttal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem most kezdődtek a bajok Magyarországon

Magyarország ráadásul azok között az országok között van, ahol az utóbbi 10 évben a legnagyobb visszaesés történt. Az elmúlt évtizedbe 23 ponttal csökkent a szabadságmutatónk:

Forrás: Freedom House

A Global Freedom Index 2024-es kiadása azt írja Magyarország pontszáma kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es választási hatalomátvétele óta a Fidesz-KDNP vezette kormány olyan alkotmányos és jogi változásokat hajtott végre, amelyek lehetővé tették az ország független intézményei feletti ellenőrzés megszilárdítását. A kormány migráns- és LMBT+-ellenes politikát, valamint olyan törvényeket fogadott el, amelyek hátráltatják a kormánypárttal szemben kritikus, vagy a párt által egyébként kedvezőtlennek ítélt ellenzéki csoportok, újságírók, egyetemek és civil szervezetek (NGO-k) működését - írja a jelentés. A 2023-as események közül kiemelik a státusztörvény bevezetését, illetve a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítását, amelyek a szabadságmutató további romlásához vezettek.

Címkék:
szabadság,