Keményen nyögik a britek a Brexitet: óriási károkat okozott, innen nehéz lesz felállni

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 13:11

Az Aston Egyetem új jelentése szerint a Brexit „mélyreható és folyamatosan elfojtó hatásokat” gyakorol az Egyesült Királyság és az EU közötti áruforgalomra, 2021 és 2023 között évi 17%-os csökkenést okozva az exportban. A jelentés hangsúlyozza, hogy a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatok nem csupán rövid távú zavarokat, hanem tartós strukturális változásokat tükröznek. A kutatás további politikai beavatkozásokat sürget annak érdekében, hogy javuljanak a kereskedelmi kapcsolatok és csökkenjenek az új kereskedelmi akadályok.

A Brexit „mélyreható és folyamatosan elfojtó hatásokat” gyakorol az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti áruforgalomra egy új jelentés szerint, amely további bizonyítékot szolgáltat Nagy-Britannia kilépésének gazdasági káros hatásairól. Az Aston Egyetem kutatói becslése szerint 2021 és 2023 között az Egyesült Királyság éves áruexportja az EU-ba 17%-kal alacsonyabb volt, mint amilyen lett volna, ha a Brexit nem történt volna meg. A jelentés szerint az export a legtöbb ágazatban csökkent 2021 óta - írja a BBC.

A tanulmány kiemeli, hogy a Brexit negatív hatásai idővel felerősödtek, 2023-ban jelentősebb kereskedelmi visszaesést mutatva, mint az előző években

– írták a kutatók. „Ez azt sugallja, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatok a Brexit után nem csupán egy rövid távú zavar, hanem mélyebb strukturális változásokat tükröznek, amelyek valószínűleg tartósak lesznek.”

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – a 2016-os megosztó népszavazást követően – 2020. december 24-én vált véglegessé, amikor a két fél végül megállapodott egy kereskedelmi megállapodásban. A megállapítások hangsúlyozzák a Brexit által jelentett kihívást a Munkaügyi Kormány célkitűzéseivel szemben, hogy beindítsa a gazdasági növekedést, amely azóta a legfontosabb prioritása lett a júliusi országos választások után.

Keir Starmer brit miniszterelnök ezen a héten azt mondta, hogy a következő hónapban bemutatásra kerülő kormányzati költségvetésében a gazdasági növekedést helyezi előtérbe, bár kizárta az EU egységes piacának vagy vámuniójának újbóli csatlakozását – olyan intézkedéseket, amelyek segíthettek volna ebben a célban.

A hivatalos adatok szerint az exportok, amelyek nagyjából egyenlően oszlanak meg áruk és szolgáltatások között, a brit bruttó hazai termék közel egyharmadát teszik ki, és az EU az ország áruexportjának 48%-át teszi ki.

Az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi kapcsolat továbbra is kulcsfontosságú mindkét fél számára

– áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a kapcsolat „alapozza meg” a gazdasági stabilitást és növekedést. A jelentés jelentős csökkenést mutat a Britanniából az EU-ba exportált áruk változatosságában, a kisvállalkozások, például az élelmiszer- és ruházati ipar gyakran azok között vannak, akik az emelkedett költségek és bürokrácia miatt abbahagyják az exportot.

A tanulmány vezető szerzője, Jun Du professzor szerint a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás „jelentős akadályokat” jelentett az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatók javasolják, hogy a kormány helyezzen prioritást „ágazatspecifikus” megállapodásoknak az olyan területeken, mint a mezőgazdaság, egyszerűsítse a vámeljárásokat digitális technológia alkalmazásával, és biztosítsa a szorosabb szabályozási összehangolást az EU-val.

Sürgős politikai beavatkozás nélkül az Egyesült Királyság gazdasági helyzete és globális piaci pozíciója továbbra is gyengülni fog

– mondta Du. A jelentés a legújabb kutatás, amely a Brexit negatív hatásait emeli ki a brit gazdaságra. A UK in a Changing Europe agytröszt szerint 2016-os népszavazás és tavaly július között a Brexit becslések szerint 2-4%-os csökkenést okozott az Egyesült Királyság GDP-jében.

A hosszú távon a új kereskedelmi kapcsolat várhatóan 4%-kal csökkenti Nagy-Britannia teljesítményét, összehasonlítva azzal, amit az ország az EU-ban maradva elérhetett volna – áll az Office for Budget Responsibility jelentésében, amely a kormány számára készít gazdasági előrejelzéseket.

Sophie Hale, a Resolution Foundation fő közgazdásza kedden az X platformon közzétette, hogy az Aston Egyetem kutatása „a gyors, de ambiciózus brit-eu újrakezdés gazdasági indokát” demonstrálja.

A brit kormány szóvivője azt mondta: „Dolgozni fogunk kereskedelmi és befektetési kapcsolataink javításán az EU-val és lebontjuk a szükségtelen kereskedelmi akadályokat, ugyanakkor elismerjük, hogy nem lesz visszatérés az egységes piacra, vámunióra vagy a szabad mozgásra.” Bár az EU-ba irányuló áruexportok csökkentek, a szolgáltatások exportja rekordmagasságba emelkedett, a kormány szerint elérve a 172 milliárd fontot (kb. 77 000 milliárd forint) a márciusig tartó 12 hónap során.

Címkék:
gazdaság, kereskedelem, export, világ, brexit, egyesült királyság, brit, britannia,