Veszélyes játék ezeket a fegyvereket használni: lehet, ezzel most túllőttek a célon

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 09:41

A nyugati szövetségesek és Ukrajna a nagy hatótávolságú amerikai ATACMS és brit Storm Shadow rakéták bevetésével egy újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg bekövetkezik, csupán az időzítés kérdéses- derül ki az InfoRádió adásából. 

Bendarzsevszkij Anton biztonságpolitikai szakértő szerint a Nyugat egy fokozatos eszkalációs stratégiát alkalmaz, hogy elkerülje az orosz válaszcsapásként bekövetkező nukleáris fegyverek bevetését. Ezért Ukrajnának nem egyszerre, hanem fokozatosan adják át a modern fegyvereket, hogy korlátozzák az eszkaláció mértékét.

A szakértő úgy látja, hogy a Nyugat döntéshozói attól tartanak, hogy ha Ukrajna egyszerre kapná meg az összes katonai eszközt, Oroszországot egy drasztikus válaszlépésre, akár nukleáris fegyver bevetésére késztetnék. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennek a veszélye kicsi, mivel az orosz vezetés tisztában van a nukleáris arzenál alkalmazásának következményeivel, és nem akarja ezzel a Nyugatot még mélyebben bevonni a konfliktusba.

Bendarzsevszkij hozzátette, hogy a nyugati támogatás fokozatos bővítése, mint például a német Leopard harckocsik és az F-16-os vadászgépek átadása, már korábban is kiváltottak fenyegető orosz reakciókat, de ezek nem vezettek nukleáris eszkalációhoz. Az orosz kommunikáció fő célja az elrettentés, de a szakértő szerint nem valószínű, hogy Moszkva a fenyegetéseit ténylegesen is megvalósítaná.

Címkék:
ukrajna, oroszország, világ, háború, moszkva,