Újabb fejlemények Belaruszban: elítélteket részesített elnöki kegyelemben a fehérorosz vezető

MTI2024. szeptember 16. 18:41

Harminchét elítéltet részesített kegyelemben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető hétfőn - közölte az elnöki hivatal Minszkben.

A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akiket szélsőségesség címén börtönöztek be. A kegyelemben részesültek listáján hat nő és egészségügyi panaszokkal küszködő több férfi szerepel, bár az érintettek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Az utóbbi két hónapban Fehéroroszországban több alkalommal is szabadlábra helyeztek olyan rabokat, akiket kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban vettek őrizetbe. Augusztus közepén Lukasenka harminc politikai fogolynak engedte el büntetését, amit szeptember elején további harminc személy esetében követett amnesztia.

Az elnöki kegyelemben részesítettek száma július eleje óta mostanra 115-re emelkedett. Lukasenka hangsúlyozta, hogy az érintettek mindegyike megbánást tanúsított és kegyelemért fordult hozzá. Fehéroroszországban a 2020-as, vitatott elnökválasztás óta aktivisták, újságírók, emberi jogi aktivisták és további állampolgárok százait ítélték súlyos börtönbüntetésre vagy kényszerítették emigrációba. A Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet szerint továbbra is több mint 1 300 politikai fogoly van rácsok mögött.

Címkék:
világ, fehéroroszország, belarusz,