Elon Musk nagyon kiakadt: dominót indíthat el a világban ez a tech cégek elleni intézkedés?

Pénzcentrum2024. szeptember 16. 19:15

A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája, Alexandre de Moraes augusztus 31-én éjfél után elrendelte az X (korábban Twitter) platform blokkolását Brazíliában. A döntés értelmében az internetszolgáltatóknak meg kell akadályozniuk a hozzáférést, és napi 50 000 reál bírságot szabhatnak ki azokra a felhasználókra, akik VPN-nel próbálják megkerülni a tilalmat - jelentette a The Guardian.

A brazil legfelsőbb bíróság nemrég befagyasztotta Elon Musk Starlink nevű internetszolgáltatójának pénzügyeit az országban. A végzés addig marad érvényben, amíg az X nem tesz eleget a bíróság korábbi határozatainak, nem fizet ki 18,3 millió reál bírságot, és nem nevez ki helyi képviselőt Brazíliában.

Elon Musk élesen bírálta a döntést. Az X tulajdonosa szerint "egy nem megválasztott álbíró Brazíliában politikai célokból tönkreteszi a szólásszabadságot", ami "a demokrácia alapköve".

A konfliktus gyökerei 2023 januárjáig nyúlnak vissza, amikor Jair Bolsonaro volt elnök támogatói megtámadták a kormányzati épületeket Brazíliavárosban. Moraes bíró azóta széles körű felhatalmazást kapott az online fenyegetések elleni fellépésre.

A New York Times szerint Moraes "öt embert börtönzött be tárgyalás nélkül olyan közösségi médiában megjelent bejegyzések miatt, amelyek szerinte támadták Brazília intézményeit". Emellett több ezer poszt és videó eltávolítására utasította a közösségi oldalakat.

Ez az első alkalom, hogy egy demokratikus állam leállít egy jelentős technológiai platformot. A lépés komoly vitákat váltott ki a szólásszabadság és a technológiai cégek szabályozása kapcsán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapfotó: Zbigniew Meissner, MTI/MTVA 

Címkék:
technológia, korlátozás, brazília, elon musk, demokrácia,