Tragédia: már halálos áldozatai is vannak a szombati viharnak, sokakat evakuálni kellett

MTI2024. szeptember 14. 13:33

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

Az öt halálos áldozat is ebből a megyéből való, Pechea, Draguseni, Costache Negri és Corod településeken vesztették életüket az áradásokban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU). A tájékoztatás szerint az ítéletidő nyolc, zömében moldvai megye 19 települését érintette.

Arges, Buzau, Neamt, Valcea, Vrancea, Bákó, Hunyad és Galac megyéből jelentettek károkat, több száz embert ki kellet menekíteni lakásából. A heves esőzések Galac megyében okozták a legnagyobb kárt, innen kellett kimenekíteni a legtöbb embert a heves esőzések nyomán. A leginkább érintett Pechea településről 90 embert kellett evakuálni.

A lezúduló víz házakat, tömbházakat, közintézményeket öntött el, több főút és megyei út vált járhatatlanná. A heves szél fákat, villanyoszlopokat döntött ki, gépkocsik rongálódtak meg a viharban. Galac megyében szombaton is gumicsónakokkal mentik az áradások miatt házaikban rekedt helyieket, mentőhelikopter is segédkezik. Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette: elhalasztja szombati programját, és Galac megyébe látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon az áradások utáni helyzetről, a hatóságok által hozott intézkedésekről.

A megyébe látogat Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője és Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is. Galac megye lakóit szombatra virradóra a Ro-Alert telefonos rendszeren keresztül riasztották, hogy hagyják el az áradásveszélyes helyeket, illetve készüljenek fel az esetleges evakuálásra.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az áradások utáni mentésben több mint 200 tűzoltó segédkezik. Románia több megyéjében szombaton is heves esőzésekre figyelmeztet a román országos meteorológiai szolgálat (ANM). Botosani, Iasi és Vaslui megyében estig másodfokú, az ország északi részében elsőfokú riasztás van érvényben.

Címkék:
vihar, áradás, románia, haláleset, esőzés, evakuálás, gigavihar, esőzések,