Nem csak az autógyártásra koncentrál Kína: ebben is lassan lekörözi az USA-t

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 13:45

A kínai űrprogram újabb mérföldkőhöz érkezett: egy "újrafelhasználható kísérleti űrhajó" több mint nyolc hónapos keringés után sikeresen visszatért a Földre. Ez a fejlemény az Egyesült Államok és Kína közötti, az űrtechnológia terén folyó verseny legújabb állomása - jelentette a CNN.

A kínai űreszköz tavaly decemberben állt pályára, két héttel az amerikai hadsereg Boeing X-37B típusú, személyzet nélküli űrrepülőgépének indítása előtt. A Hszinhua állami hírügynökség szeptember 6-i közleménye szerint az űrhajó 268 nap után tért vissza egy meg nem nevezett leszállóhelyre. A tesztmissziót "teljes sikernek" minősítették.

Az űrrepülőgépek általában újrafelhasználható eszközök, amelyek a Föld légkörében és az űrben is képesek repülni. Mind a kínai, mind az amerikai X-37B rakétával indul, de repülőgépként landol. Értéküket az adja, hogy többször felhasználhatók és segíthetnek az országoknak gyorsan reagálni az űrbeli fejleményekre.

Nem meglepő, hogy a kínaiak rendkívül érdeklődnek az űrrepülőgépünk iránt, és mi is rendkívül érdeklődünk az övék iránt

- nyilatkozta Chance Saltzman tábornok, az amerikai űrhaderő műveleti főnöke egy decemberi konferencián. A kínai űreszközről kevés információ áll rendelkezésre. Nevét sem erősítették meg hivatalosan, bár megfigyelők a "Shenlong" űrrepülőgépre gyanakszanak. A december 14-i indítást követő közlemény szerint az űreszköz "újrafelhasználható technológiaellenőrzést és űrtudományi kísérleteket fog végezni".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Űrmegfigyelők szerint a jármű májusban egy feltételezett "szubszatellit" felbocsátását és manőverezési kísérleteket hajtott végre. Juliana Suess, a londoni Royal United Services Institute kutatója szerint ez a képesség felhasználható űreszközök ellenőrzésére vagy űrszemét eltávolítására, de akár más űreszközök megrongálására is.

Címkék:
verseny, kutatás, világ, kína, űrhajó, űr,