Hamarosan jöhet a nyugdíjösszeomlás: aggódik a kormány, drasztikus intézkedéseket jelentettek be

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 13:30

Görögország új intézkedéseket jelentett be a rendkívül alacsony születési arány növelésére, beleértve az adókedvezményeket és a gyermekgondozási támogatásokat. A szakértők szerint azonban ezek a lépések önmagukban nem elegendőek a demográfiai válság megoldására. A kormány átfogóbb terven dolgozik, amely a fiatalok támogatását és a kivándorlás megfékezését célozza.

Görögország csütörtökön intézkedéseket jelentett be az elmaradott születési arány növelésére, amelyek között szerepelnek utalványok, gyermekgondozási támogatások és adókedvezmények az új szülők számára, bár szakértők megkérdőjelezték a terv hatékonyságát - írja a Ruters.

Görögország Európa egyik legalacsonyabb termékenységi rátájával rendelkezik, amelyet egy évtizedes gazdasági válság, kivándorlás és a fiatalok körében megváltozott hozzáállás idézett elő.

A miniszterelnök nemzeti fenyegetésnek és a nyugdíjrendszer számára egy "ketyegő időzített bombának" nevezte a helyzetet.

Az ország jelenleg évente körülbelül egymilliárd eurót költ gyermekvállalást ösztönző intézkedésekre. Ennek ellenére 2022-ben rekordalacsony születésszámot regisztráltak. A családügyi, belügyi, pénzügyi és egészségügyi minisztériumok által csütörtökön ismertetett intézkedések között szerepel az új szülőknek nyújtott adókedvezmény, napközi utalványok, a minimálbér 2025-től történő emelése, a nyugdíjak növelése és a társadalombiztosítási járulékok csökkentése. Azonban a demográfiai szakértők és még a kormánytisztviselők is elismerik, hogy hosszú út áll előttük.

„Egyértelmű, hogy a demográfiai probléma nem oldható meg egyszerűen juttatásokkal és pénzbeli ösztönzőkkel” – mondta Thanos Petralias pénzügyminiszter-helyettes csütörtökön az újságíróknak. Petralias szerint a probléma megoldásához szükséges az oktatási és egészségügyi rendszerek javítása, a jövedelmek növelése és a munka-magánélet egyensúlyának jobb feltételeinek megteremtése is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A csökkenő születésszám Európa-szerte gondot okoz a kormányoknak, ahol például Franciaország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország is milliárdokat költött gyermekvállalást ösztönző intézkedésekre, eddig csekély eredménnyel.

Az intézkedések egy szélesebb körű terv részét képezik, amelynek célja a görög születési arány csökkenésének megfordítása. Ezt a tervet a hivatalos személyek szerint májusban kellett volna bemutatni, de később az év folyamán kerül rá sor. A terv tartalmaz megfizethető lakhatást a fiatalok számára, pénzügyi ösztönzőket a mesterséges megtermékenyítéshez, és a bevándorlók munkaerőbe való beillesztését. "Ezek az intézkedések nem lesznek drámai hatással a születések számára" – mondta Byron Kotzamanis, Görögország egyik vezető demográfiai szakértője.

„Olyan politikára van szükség, amely a probléma gyökerét célozza meg” – tette hozzá, rámutatva, hogy ennek része lenne a fiatalok ösztönzése arra, hogy Görögországban maradjanak, és azok visszacsábítása, akik elhagyták az országot.

Címkék:
nyugdij, születésszám, nyugdíjrendszer, görögország, fiatalok, világ, születések száma, intézkedések, családtámogatások, születések,