Erre nagyon ráfaraghat az emberiség: most kell lépni, mielőtt ezt is végleg kipusztítjuk

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 15:44

Az Amazonas esőerdő kritikus területeinek jelentős része védtelen, pedig ezek a területek komoly hozzáadott értékkel rendelkeznek a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. Környezetvédők most arra kérik a brazil kormányt, hogy tegyen valamit az ügyben, de a probléma nem kizárólag ebben az országban van jelen - írta meg a Reuters.

Új adatok szerint az Amazonas esőerdőben - a klímaváltozás szempontjából legfontosabb - területeinek közel 40%-a nem áll különleges kormányzati védelem alatt. A nonprofit Amazon Conservation által készített elemzés rámutat, hogy ezek a védtelen területek főként Peru délnyugati, valamint Brazília, Francia Guyana és Suriname északkeleti részén találhatók.

Matt Finer, az Amazonas Conservation andoki Amazonas megfigyelési projektjének (MAAP) vezetője kiemelte: "Ez tényleg csak egy általános útitervet ad a magas szén-dioxid-kibocsátású területekről, amelyeket fontos megvédeni." Hozzátette, hogy ezek a régiók jelzik az Amazonas még megmaradt legérintetlenebb részeit.

Az elemzés során a Planet műholdas képalkotó cég új adatait használták fel, amelyek háromdimenziós képet készítettek az erdőről. Ezt kombinálták gépi tanulási modellekkel, kizárólag a föld feletti növényzetet figyelembe véve.

Az eredmények azt mutatják, hogy az amazóniai területek 61%-a védett őshonos rezervátumként vagy más formában, míg a fennmaradó részek általában nem rendelkeznek hivatalos megjelöléssel. Brazíliában, Suriname-ban és Francia Guyanában a védelem szintje alacsonyabb, mindössze 51%.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MAAP múlt hónapban közzétett elemzése szerint az Amazonas 71,5 milliárd tonna széndioxid-molekulát tartalmaz, ami nagyjából kétszerese a 2022-es globális szén-dioxid-kibocsátásnak. Bár az adatok szerint az Amazonas épphogy több Co2-t nyelt el, mint amennyit kibocsátott az elmúlt évtizedben, ez továbbra is vitatott kérdés a tudományos közösségben.

Címkék:
klímaváltozás, adatok, világ, védelem, brazília, elemzés, amazonas, területfejlesztés, terület,