Egyre messzebb a háború vége? Nem szűnik a fegyverropogás Ukrajnában, már az amerikai külügyminiszter is közbelép

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 12:16

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken ma Ukrajnába látogat, ahol magas rangú kormánytisztviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel fog találkozni. A látogatás célja, hogy első kézből tájékozódjon Kijev jelenlegi háborús céljairól és arról, hogyan tudja Washington támogatni azokat - írta meg a Reuters.

Blinken, aki David Lammy brit külügyminiszterrel együtt utazik, egy londoni sajtótájékoztatón hangsúlyozta a látogatás időzítésének fontosságát: "Úgy gondolom, hogy ez egy kritikus pillanat Ukrajna számára az intenzív őszi harci időszak közepén, amikor Oroszország tovább fokozza agresszióját."

Az ukrán elnök korábban nagyobb hatótávolságú rakétákat kért a nyugati országoktól, és azok használatának engedélyezését orosz katonai célpontok ellen. A harctéren az ukrán erők továbbra is küzdenek a jobban felszerelt és nagyobb létszámú orosz hadsereggel szemben.

Blinken londoni látogatása során figyelmeztetett az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés veszélyeire. Az amerikai külügyminiszter szerint Irán ballisztikus rakétákat adott át Oroszországnak, amelyeket valószínűleg hamarosan bevetnek Ukrajnában. Washington emiatt szankciókat rendelt el Irán ellen.

Az amerikai külügyminiszter nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az Egyesült Államok engedélyezi-e Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverek használatát orosz területen. Kiemelte, hogy a döntésnél több tényezőt is figyelembe vesznek, beleértve az ukrán erők képességeit a fegyverek hatékony használatára és fenntartására.

Címkék:
külügyminisztérium, amerika, világ, ukrán, orosz, irán, amerikai egyesült államok, külügyminiszter, háború, orosz-ukrán háború, amerikai,