Csernobilnál is súlyosabb atomkatasztrófára figyelmeztetnek: Európa is belerokkan, ha bekövetkezik

Pénzcentrum2024. szeptember 7. 11:27

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy egy, a kurszki atomerőműre mért katonai csapás súlyosabb következményekkel járna, mint az 1986-os csernobili katasztrófa.

Pénteken Kalinyingrádban Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tárgyalt az orosz Roszatom vállalat vezetője. Megállapodtak, hogy egy újabb fenyegetés esetén a NAÜ szakértői azonnal a kurszki atomerőműhöz utaznak.

El kell mondanunk, hogy milyen következményekkel járnának Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Európa, Törökország és az egész Fekete-tenger körüli földterület számára a meggondolatlan cselekedetek. Én így válaszolok: Csernobil bemelegítésnek fog tűnni ahhoz képest, ami akkor fog történni, ha katonai csapást mérnek egy működő RBMK-100-asra

- mondta Lihacsov. A zaporrizzsjai nukleáris létesítményre is kitért az orosz vezető: szerinte javul a NAÜ és a személyzet viszonya, viszont a Roszatom elvárja a NAÜ-től, hogy rámutasson az erőmű elleni támadások felelőseire.

Az atomerőművek soha nem lehetnek legitim célpontok egy fegyveres konfliktusban. Ezért az ügynökség a maga részéről intézkedéseket és eszközöket kínál az olyan helyzetek elkerülésére, amelyek minden fél számára elfogadhatatlanok

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tette hozzá, Grossi, a NAÜ vezetője. Közölte, hogy a rendkívüli feszültség ellenére az ügynökség erőfeszítésein keresztül mind Moszkva, mind Kijev "elismeri a technikai és szakmai párbeszédet és a NAÜ-t eszközként a nukleáris biztonság biztosításában". Lihacsov szerint "nem fér kétség" ahhoz, hogy az ukrán hadsereg a kurszki régióba történt betörésekor el akarta foglalni a Kurcsatovban működő nukleáris létesítményt.

Címkék:
európa, ukrajna, oroszország, világ, orosz, atomerőmű, nukleáris energia, roszatom, nukleáris balesetek, háború,