Hatalmas dobásra készül Donald Trump: ezzel húzhatja be a választást?

Pénzcentrum2024. szeptember 6. 11:43

Donald Trump republikánus elnökjelölt átfogó gazdasági terveket vázolt fel egy New York-i beszédében. Kiemelte, hogy megválasztása esetén kormányzati hatékonysági bizottságot hozna létre, amelynek vezetésére Elon Musk milliárdost kérné fel - írta meg a Reuters.

Trump a beszédében ígéretet tett a társasági adókulcsok csökkentésére a belföldi termelő vállalatok számára, valamint "alacsony adókulcsú" zónák létrehozására szövetségi földeken az építőipari cégek ösztönzésére. Emellett egy szuverén vagyonalap létrehozását is tervezi.

A hatékonysági bizottság ötletét Trump már korábban is fontolgatta, de most először beszélt róla nyilvánosan. Elmondása szerint a bizottság hat hónapon belül tervet dolgozna ki a "csalások és a helytelen kifizetések" felszámolására.

Létrehozok egy kormányzati hatékonysági bizottságot, amelynek feladata az egész szövetségi kormányzat teljes pénzügyi és teljesítményellenőrzésének elvégzése lesz

- jelentette ki Trump.

Elon Musk az X-en reagált a felkérésre: "Alig várom, hogy Amerikát szolgáljam, ha a lehetőség adódik. Nincs szükség se fizetésre, se címre, se elismerésre" - írta a techmilliárdos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A terv azonban nem aratott osztatlan sikert. Everett Kelley, az Amerikai Kormányzati Alkalmazottak Szövetségének elnöke kifogásolta Trump javaslatát, azzal vádolva őt és Muskot, hogy ki akarják zsigerelni a pártatlan közszolgálatot.

Trump további gazdasági tervei között szerepel a társasági adókulcs 21%-ról 15%-ra csökkentése a belföldi termelő vállalatok esetében, valamint szövetségi földterületek megnyitása az otthonépítés előtt a lakhatási költségek csökkentése érdekében.

címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán, MTI/MTVA 

Címkék:
kormány, gazdaság, világ, trump, donald trump, bizottság, gazdasági növekedés, elon musk, kormányzat,