Durvul a helyzet a Vörös-tengeren: vakmerő kalózoktól rettegnek a hajósok

Pénzcentrum2024. szeptember 4. 15:13

Az Európai Unió Vörös-tengeri haditengerészeti missziója bejelentette, hogy biztonsági kockázatokra hivatkozva a magáncégek felfüggesztették az MV Sounion névre keresztelt égő olajszállító tartályhajó mentési kísérleteit – írta meg a BBC.

A görög tulajdonú, egymillió hordó nyersolajat szállító hajót augusztus 21-én érte támadás a jemeni Houthi mozgalom részéről (a Vörös-tenger kalózainak is nevezik őket). A legénység elhagyta a bajba került járművet, ezt követően a harcosok robbanóanyagot raboltak a fedélzetről, melynek következményeképp több helyen is tűz ütött ki. Az EU missziója - amely a mentési műveletben részt vevő vontatóhajók biztonságáért felelt -, jelenleg alternatív megoldási módokat keres a problémára.

Az Irán által támogatott houthik november óta rendszeresen támadják a térségben közlekedő kereskedelmi hajókat, amelyet állításuk szerint a palesztinok támogatása érdekében tesznek. A csoport vezetője "bátornak és merésznek" nevezte a Sounion elleni akciót.

Folytatódnak a támadások

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága hétfőn jelentette, hogy két újabb olajszállító hajót is találat ért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Houthik ehhez hasonló vakmerő terrorcselekményei továbbra is destabilizálják a regionális és globális kereskedelmet, valamint veszélyeztetik a civil tengerészek és a tengeri ökoszisztémák életét

- közölte a Központi Parancsnokság.

Címkék:
európai unió, hajó, kereskedelem, világ, tenger, hajókatasztrófa,