Olajtankereket támadtak a jemeni lázadók: megint leállhat a szállítási útvonal a Vörös-tengeren?

Pénzcentrum2024. szeptember 3. 08:44

A jemeni húszi lázadók újabb támadást indítottak a Vörös-tengeren, célba véve két olajszállító tartályhajót, amelyek egyike szaúdi, a másik panamai zászló alatt hajózott. Az Egyesült Államok hadserege szerint a támadásokat „felelőtlen terrortetteknek” minősítették, miközben a hajók minimális károkat szenvedtek, és személyi sérülés nem történt. A támadások hátterében a húszik és Szaúd-Arábia közötti feszült helyzet, valamint a közel-keleti geopolitikai konfliktusok állnak.

Az Egyesült Államok hadserege szerint Jemen iráni támogatású, húszi lázadói hétfőn megtámadtak két nyersolajszállító tartályhajót – a szaúdi zászló alatt közlekedő Amjadot és a panamai zászló alatt közlekedő Blue Lagoon I-t – a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok a támadásokat „felelőtlen terrortetteknek” nevezte.
A húszik hétfő este vállalták a felelősséget a Blue Lagoon elleni, több rakétával és drónnal végrehajtott támadásért, de a szaúdi tartályhajóról nem tettek említést - írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága közölte, hogy a húszik két ballisztikus rakétával és egy egyszeri támadásra szánt, személyzet nélküli légi járművel támadták meg a két tartályhajót, és mindkét hajót eltalálták. Mindkét hajó nyersolajjal volt megrakva; az Amjad körülbelül kétmillió hordó olajat szállított, az amerikai hadsereg nyilatkozata szerint, amely „a húszik felelőtlen terrortetteinek” nevezte a támadásokat.

Két forrás korábban azt mondta a Reutersnek, hogy a hajók közel hajóztak egymáshoz, amikor találat érte őket, de folytatni tudták útjukat, és nem történt jelentős kár vagy személyi sérülés. Az Amjad tulajdonosa, a szaúdi Bahri nemzeti hajózási csoport nem reagált azonnal a megkeresésre. A szuper tartályhajó maximális kapacitása 2 millió hordó.

A Blue Lagoon I görög menedzsere, a Sea Trade Marine SA nem volt azonnal elérhető a kommentárra. A Suezmax tartályhajó maximális kapacitása 1 millió hordó. Az egyik forrás azt mondta a Reutersnek, hogy valószínűleg az Amjadot nem közvetlenül vették célba. Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre aggodalommal figyeli, hogy a húszik rakétákat lőnek ki a területén keresztül, hogy hajókat támadjanak meg a Vörös-tengeren. Szaúd-Arábia próbál kiszabadulni a jemeni háború káoszából és a húszik fő támogatóival, Iránnal folytatott romboló konfliktusból.

A húszik először novemberben indítottak légi drón és rakétatámadásokat a vízi úton. Állításuk szerint szolidaritást vállalnak az Izrael háborújában megtámadott palesztinokkal Gázában, ahol tízezrek haltak meg, az enklávé nagy részét lerombolták, és humanitárius válság alakult ki a palesztin iszlamista csoport, a Hamász október 7-i halálos támadása után. Több mint 70 támadásban a húszik két hajót elsüllyesztettek, egyet lefoglaltak és legalább három tengerészt megöltek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Húszi támadásokat nyomon követő nemzetközi haditengerészeti erők által üzemeltetett Közös Tengeri Információs Központ szerint hétfőn három ballisztikus rakétatámadás érte a Blue Lagoon I tartályhajót, 70 tengeri mérföldre északnyugatra Saleef északi jemeni kikötőjétől.

A központ egy jelentésben közölte: „A Blue Lagoon I-t azért vették célba, mert a cég struktúráján belül más hajók nemrégiben Izrael kikötőibe látogattak." "Minden fedélzeten lévő legénység biztonságban van. A hajó minimális károkat szenvedett, de nem igényel segítséget."

Címkék:
világ, tenger, olaj, támadás, ásványolaj, húszik, vörös-tenger,