Óriásit kaszálnak a termelők az évszázados melegrekordon: régen volt ilyen jó évük

Pénzcentrum2024. augusztus 30. 11:47

Az idei nyár rendkívüli hőséggel és szárazsággal sújtotta a Balkán-félszigetet, ami jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban. A régió több országában is komoly terméskiesésre számítanak a gazdálkodók.

Szerbiában a kukorica- és szójatermés különösen megsínylette az aszályt. Rastislav Pucovski, egy észak-szerbiai gazda így jellemezte a helyzetet: "Minden csontszáraz. Nem tudom, hogyan fogjuk eladni." A szakértők szerint az ország kukoricatermése akár 20%-kal is csökkenhet az idén - írta meg a Reuters.

A probléma egyik fő oka az öntözés hiánya. Szerbia mezőgazdasági területeinek mindössze 1,4%-át öntözik, szemben a 17%-os világátlaggal. Branislav Gulan belgrádi elemző becslése szerint az aszály miatt mintegy 500 millió eurós bevételkiesés várható az agrárszektorban.

Boszniában hasonlóan súlyos a helyzet. Dragan Mandic, a boszniai Szerb Köztársaság Mezőgazdasági Intézetének szakértője szerint a kukoricatermés akár a felére is csökkenhet. Egy helyi gazda, Dejan Jovanovic így írta le a pusztítást: "A kukorica levelei papírfehérek és morzsásak, a szemek aprók."

A szőlőtermelők viszont profitálhatnak a rendkívüli időjárásból. A magas hőmérséklet megnövelte a szőlő cukortartalmát, ami jobb minőségű bort eredményezhet. Horvátországban és Koszovóban a szokásosnál egy hónappal korábban kezdődött a szüret.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nebi Duraj, egy koszovói borászat koordinátora szerint: "A dédszüleink nem emlékeznek arra, hogy ilyen korán szüretelték volna a szőlőt." A szakember úgy véli, az idei évjárat kiemelkedő minőségű lesz: "Ha a következő években bort keresnek, kérjék a 2024-es évjáratot."

Címkék:
bor, nyár, szőlő, kukorica, mezőgazdaság, gazda,