Olyan katasztrófa közeleg, amire nem vagyunk felkészülve Magyarországon: elképesztő lesz a pusztítás, sokan fognak szenvedni

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 12:16

Az Antarktiszkutatási Tudományos Bizottság 11. konferenciáján közel 1500 szakember gyűlt össze Chile déli részén, hogy megvitassák a fehér kontinens legújabb kutatási eredményeit. A rendezvény számos tudományterületet felölelt, a geológiától a művészetekig, de a fő téma az Antarktisz gyorsuló változása volt - jelentette a Reuters.

A kutatók beszámoltak a kontinensen tapasztalt szélsőséges időjárási eseményekről, köztük heves esőzésekről, intenzív hőhullámokról és erős száraz szelekről. Ezek a jelenségek tömeges olvadáshoz, gleccsertörésekhez és globális következményekkel járó veszélyes időjárási körülményekhez vezettek.

A szakértők szerint bizonytalan, hogy a jelenlegi megfigyelések átmeneti visszaesést vagy tartós tendenciát jeleznek-e. Liz Keller, az új-zélandi Victoria University of Wellington paleoklímaszakértője hangsúlyozta: "Bizonytalanság van abban, hogy a jelenlegi megfigyelések egy átmeneti visszaesést vagy egy lefelé tartó zuhanást jeleznek-e."

Mike Weber, a Bonni Egyetem paleoceanográfusa rámutatott, hogy az elmúlt 21 000 évben több hasonló, felgyorsult jégolvadási időszak volt. "Talán éppen most lépünk be egy ilyen fázisba" - mondta Weber. "Ha igen, akkor - legalábbis egyelőre - nem lehet megállítani."

A kutatók egyetértenek abban, hogy a legrosszabb forgatókönyvek még elkerülhetők a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának drasztikus csökkentésével. Mathieu Casado, francia paleoklíma-szakértő kutatásai kimutatták, hogy az elmúlt ötven év hőmérséklet-emelkedése egyértelműen kívül esik a természetes változékonyságon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Gino Casassa, a chilei Antarktiszi Intézet vezetője figyelmeztetett: "Ami az Antarktiszon történik, az nem marad az Antarktiszon". A jelenlegi becslések szerint a tengerszint 2100-ig akár 4 méterrel is emelkedhet, ami súlyos következményekkel járhat globális szinten.

Címkék:
időjárás, kutatás, jég, időjárásjelentés, globális, időjárás előrejelzés, globális felmelegedés, időjárás-jelentés, kutatók, emberiség,