Viking kincset találtak ezen a helyen: bárhol lapulhatnak ilyen kincsek?

MTI2024. augusztus 20. 12:33

Régész hallgató talált fémdetektor segítségével viking korból származó kincset Dániában - közölte hétfőn az aarhusi Moesgaard Múzeum.

A múzeum szerint a 22 éves Gustav Bruunsgaard hét ritka ezüst karperecre bukkant. "Ez az első eset, hogy ilyen jellegű kincset találtunk ilyen közel Aarhushoz, ez egyszerre rendkívüli és nagyon érdekes" - mondta Kasper Andersen, a múzeum egyik történésze.

A Krisztus utáni 9. századból származó darabokat akkoriban csereértékként is használták, miután mindegyik ékszert előre meghatározott szabványos súllyal készítették el. "Ezáltal az is jobban megérthető, hogy a Skandináviának ebben a szegletében élő vikingek mit csináltak másutt a világban, Nyugat-Ázsiától az Atlanti-óceán északi részéig" - mondta Andersen.

A történész megjegyezte, hogy bár az egyik spirálformájú karperec szláv mintákat követ, hasonló darabokat Írország területén is találtak. Az idén tavasszal talált karperecek az aarhusi múzeumban tekinthetők meg.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
világ,