Új érme került forgalomba: ha valakinek lesz ilyen pénze, biztos sokat fog érni

Pénzcentrum2024. augusztus 20. 19:02

Az Egyesült Királyságban ezen a héten kezdik forgalomba hozni az első olyan 1 fontos érméket, amelyeken III. Károly király arcképe látható. A Királyi Pénzverde csaknem hárommillió érmét juttatott el postahivatalokhoz és bankokhoz országszerte - tudósított a BBC.

Az új érmék nemcsak az uralkodóváltást jelzik, hanem III. Károly természet iránti elkötelezettségét is tükrözik. Az érmék hátoldalán egy méhpár látható, ami egyike annak a nyolc új mintának, amelyek az 1 pennytől a 2 fontig terjedő érméken jelennek meg.

Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde igazgatója elmondta: "Megtiszteltetés számunkra, hogy felfedhetjük, hogy III. Károly király 1 fontos érméje már forgalomban van. Tudjuk, hogy a gyűjtők és a lakosság körében nagy lesz az izgalom, hogy a történelem e különleges darabját a váltópénzükbe tehetik".

Az új dizájnokat még októberben mutatták be. Az érméken az ország növény- és állatvilága jelenik meg, többek között vörös mókus, mormota és fajdfélék ábrázolásával. A tervezés során együttműködtek a Royal Horticultural Society-vel és a Royal Society for the Protection of Birds-szel.

Az érmék mérete és alakja változatlan marad, ami fontos szempont volt, tekintettel az automatákban, önkiszolgáló pénztárakban és parkolóórákban való használatukra. Az érméken szereplő számokat azonban felnagyították, hogy a gyerekek könnyebben felismerhessék azokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár már korábban is készültek Károly királyt ábrázoló emlékérmék, ezek az új, úgynevezett "végleges érmék" jelentik az átmenetet a mindennapi használatú fizetőeszközök felé. A II. Erzsébet királynőt ábrázoló ábrázoló érmék továbbra is forgalomban maradnak, és még hosszú ideig dominálni fogják az Egyesült Királyságban használt 29 milliárd érmét.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
pénz, világ, font, iii. károly,