Betiltottak egy egyházat: ebben az országban, ezt már senki nem gyakorolhatja

Pénzcentrum2024. augusztus 20. 21:02

Törvényt fogadtak el kedden az ukrán parlamenti képviselők, amely megnyitja az utat a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltásához.     

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett. A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek "leányszervezeteiről", amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább. A lista fő célpontja a nyilatkozatok szerint az UPC lesz. A betiltásokról bíróság dönt majd.

A törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene - írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Jaroszlav Zseleznyak képviselő. "Ma megléptük az elkerülhetetlen lépést, hogy megtisztítsuk (országunkat) a Kremlen belüli ügynökhálózattól, amely évtizedeken át egy egyházi szervezet álarca mögött rejtőzött" - írta a Facebookon Roman Lozinszkij törvényhozó.

Az UPC korábban közölte, hogy megszakította kapcsolatait az orosz ortodox egyházzal. A jogszabályt még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia, de ő már a hónap elején úgy foglalt állást az intézkedésről, hogy annak "célja Ukrajna szellemi függetlenségének az erősítése". Kedden az államfő üdvözölte a törvény elfogadását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
ukrajna, oroszország, világ, betiltás, vallás, háború,