Megszólalt Ukrajna az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról: van egy sejtésük, ki tette

Pénzcentrum2024. augusztus 15. 13:12

Az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak határozottan cáfolta, hogy Ukrajnának bármi köze lenne az Északi Áramlat-2 gázvezeték megrongálásához. Csütörtöki nyilatkozatában Oroszországot tette felelőssé a történtekért.

"Egy ilyen cselekményt csak kiterjedt technikai és pénzügyi erőforrásokkal lehet végrehajtani ... és ki rendelkezett mindezzel annak idején? Csak Oroszország" - fogalmazott Podoljak írásos kommentárjában. Mint ismeretes, A Balti-tenger alatt húzódó, több milliárd dolláros Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket 2022 szeptemberében, hét hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után robbantások sorozata rongálta meg.

A lengyel ügyészség szerdán bejelentette, hogy megkapták a Berlintől érkező európai elfogatóparancsot a támadással kapcsolatban. A gyanúsított, egy Volodimir Z. néven említett ukrán férfi azonban már elhagyta Lengyelországot - számolt be a Reuters. Podoljak kijelentette: "Ukrajnának semmi köze az Északi Áramlat elleni támadáshoz", hozzátéve, hogy országának sem stratégiai, sem taktikai előnye nem származott az incidensből.

Oroszország korábban az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Ukrajnát vádolta a robbanásokért, amelyek nagyban korlátozták az orosz gáz eljutását az európai piacra. Az említett országok tagadták részvételüket az ügyben. Németország, Dánia és Svédország is vizsgálatot indított. A svéd hatóságok robbanóanyag nyomait találták több, a helyszínről előkerült tárgyon, ami megerősíti a szándékos károkozás tényét.

Címlapkép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Címkék:
gázvezeték, ukrajna, világ, tanácsadó, ukrán, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,