Nem jött be, már visszacsinálnák a Brexitet: egyre komolyabb nyomás alatt az új brit kormány

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 09:11

Egy új felmérés szerint a britek többsége most támogatná Nagy-Britannia visszatérését az Európai Unióba, ha népszavazásra kerülne sor. Ez jelentős változást mutat a 2016-os Brexit-referendum eredményéhez képest, amikor a többség a kilépés mellett döntött.

Egy kedden közzétett legfrissebb felmérés alapján a britek jelentős többsége támogatná Nagy-Britannia újbóli csatlakozását az Európai Unióhoz, ha erről újra népszavazást tartanának.A 2016-os brit népszavazáson az országos átlagot tekintve a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépés mellett döntött.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, majd az ezt követő 11 hónapos átmeneti időszak végén az EU egységes belső piacát és vámunióját is elhagyta. A legnagyobb brit közvéleménykutató intézet, a YouGov egy új, 2032 brit állampolgár részvételével végzett reprezentatív felmérés során megállapította, hogy ha most tartanának népszavazást az EU-hoz való csatlakozásról, 59 százalék a visszalépésre, míg 41 százalék a brit EU-tagság ellen szavazna.

A YouGov egy másik kérdésben arra volt kíváncsi, hogyan szavaznának az emberek, ha Nagy-Britannia még mindig az EU tagja lenne, és most kellene dönteni a tagságról. A felmérés szerint a brit választók 62 százaléka a bennmaradásra, 38 százalékuk pedig a kilépésre voksolna.

A YouGov ugyanakkor hangsúlyozza, hogy jelenleg egyetlen brit politikai párt programjában sem szerepel egy újabb népszavazás kiírása az EU-tagságról. A július 4-én tartott brit parlamenti választásokon a Munkáspárt jelentős fölénnyel győzött. A Labour azonban már a választási kampányban világossá tette, hogy kormányra kerülése esetén sem kívánja visszavezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Sir Keir Starmer miniszterelnök, a párt vezetője ezt többször is hangsúlyozta a választások előtt, azzal érvelve, hogy a kilépésről 2016-ban népszavazás döntött, és a jelenlegi helyzethez igazodva kell kialakítani a lehető legjobb kapcsolatot az EU-val.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A YouGov felmérésében a válaszadók 51 százaléka úgy véli, hogy a választási győzelem önmagában nem ad felhatalmazást a Munkáspártnak arra, hogy visszaléptesse Nagy-Britanniát az EU-ba.

A Liberális Demokraták, amelyek a Konzervatív Párt mögött a második legnagyobb ellenzéki erő, az egyetlen brit parlamenti párt, amely hosszú távú céljai között szerepelteti Nagy-Britannia újbóli teljes körű EU-tagságát.

Címlapkép: Andy Rain, MTI/MTVA

Címkék:
európai unió, felmérés, népszavazás, világ, brexit, nagy-britannia, uniós csatlakozás, britannia,