Megfordulhat az ukrajnai háború? Mindkét fél készül valamire, ez sorsdöntő lehet

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 11:13

Az ukrán hadsereg a napokban merész offenzívát indított az orosz határ mentén, amely jelentős területfoglalással és az orosz erők visszaszorításával járt. A művelet új lendületet adott az ukrán háborús erőfeszítéseknek, miközben komoly kihívások elé állította az orosz védelmet - írta a BBC.

A nemrég az ukránok által végrehajtott offenzíva eredményeként több száz négyzetkilométernyi orosz terület került ukrán ellenőrzés alá, ami jelentősen növelte az ukrán csapatok morálját. Az orosz oldalon a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kurszki határvidékért felelős tisztviselő 28 ukrán ellenőrzés alatt álló településről számolt be. Emellett közel 200 ezer orosz kényszerült elhagyni otthonát a harcok miatt.

Az offenzíva előkészítésében kulcsszerepet játszottak az ukrán drónegységek. Egy ilyen egység tagja, Tomash elmondta:

Parancsot kaptunk, hogy jöjjünk ide, de nem tudtuk, hogy ez mit jelent. Előzetesen elfojtottuk az ellenség kommunikációs és megfigyelési eszközeit, hogy szabaddá tegyük az utat.

Bár a pontos területi nyereség vitatott, az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij 1000 négyzetkilométernyi elfoglalt területről beszélt. Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben azt állítja, hogy sikeresen visszaverték az ukrán előrenyomulási kísérleteket.

Az offenzíva célja nem teljesen világos, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy olyan helyszíneket vesznek célba, ahonnan Oroszország támadásokat indíthat Ukrajna ellen. Az akció mindenesetre jelentős eltérést jelent az elmúlt 18 hónap kimerítő állóháborújához képest.

Az ukrán hadsereg elit egységeket vetett be a művelethez. Egy névtelenséget kérő katona a Telegramon keresztül elmondta:

A meglepetés ereje működött. Könnyedén, kevés ellenállással hatoltunk be. Augusztus 6-án az első csoportok éjszaka több irányból is átkeltek a frontokon.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A civilek helyzete ugyanakkor mindkét oldalon nehéz. Tízezreket kellett evakuálni a légicsapások és a harcok fokozódása miatt. Az ukrán katonák beszámolói szerint az orosz civilek többnyire passzívan vagy negatívan viszonyulnak hozzájuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "méltó választ" ígért az offenzívára, amely a második világháború óta az első jelentős orosz területvesztéssel járt. Ennek ellenére a határ menti ukrán településeken nem érezhető félelem.

 

Az offenzíva sikere azonban még bizonytalan. Egy ukrán katona figyelmeztetett: "A frontvonalunk már most szétrepedt a varratoknál, és nem világos, honnan fogjuk őket megszerezni." Az ukrán vezetés abban bízik, hogy az akció arra kényszeríti Oroszországot, hogy erőforrásait a saját területének védelmére összpontosítsa.

Az offenzíva kimenetele jelentősen befolyásolhatja a háború további menetét és az esetleges béketárgyalások kilátásait. Egyelőre azonban mindkét fél elszántan folytatja a harcokat, és a konfliktus gyors lezárása nem tűnik valószínűnek.

Címkék:
határ, oroszország, világ, ukrán, orosz, hadsereg, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,