Itt a vége, lemond a miniszterelnök: ezt jelölte meg a távozása okaként, mi lesz most?

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 16:18

A japán politikai életben váratlanul fordulat következett be: Fumio Kishida miniszterelnök bejelentette lemondását. A döntés hátterében a kormánypártot érintő botrányok és a növekvő belpolitikai nyomás áll. Az ország vezetésében hamarosan változás lesz tehát, ami jelentős hatással lehet Japán bel- és külpolitikájára egyaránt - írta meg a Business Insider.

Fumio Kishida japán miniszterelnök szerdán tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy lemond tisztségéről. A politikus közölte, hogy nem indul a közelgő választásokon a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetői posztjáért sem. Ez azt jelenti, hogy utódját a párton belüli verseny során választják meg, aki aztán általános választások nélkül veheti át a miniszterelnöki pozíciót.

A lemondás hátterében több, az LDP-t érintő botrány áll. Kishida a sajtótájékoztatón kijelentette: reméli, hogy távozása meggyőzi a közvéleményt arról, hogy az LDP megváltozott. A miniszterelnök személyes felelősséget vállalt egy pénzügyi botrányért, amelyben a párt több törvényhozóját azzal vádolták, hogy politikai alapokból kenőpénzeket vettek fel.

Kishida 2021-ben lett Japán miniszterelnöke, amikor elődje, Yoshihide Suga helyét vette át. Ezt megelőzően nyolc éven át Shinzo Abe vezette az országot, aki az Abenomics gazdasági megközelítéséről vált híressé. Abe-t 2022 júliusában egy kampányrendezvényen gyilkolták meg.

Az LDP 1955 óta szinte megszakítás nélkül irányítja Japánt. A párt most kénytelen lesz új vezetőt választani, aki képes lehet helyreállítani a választók bizalmát és kezelni az országot érintő gazdasági és társadalmi kihívásokat. A politikai változás jelentős hatással lehet Japán jövőbeli irányvonalára és nemzetközi kapcsolataira is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

címlapkép: Jamanaka Toru, MTI/MTVA

Címkék:
BOTRÁNY, változás, politikus, lemondás, világ, miniszterelnök, japán, politika, miniszterelnökség, politikai hírek,