Figyelmeztetnek a tudósok: milliók halhatnak meg, ha erre nem találunk nagyon gyors megoldást

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 13:15

Az éghajlatváltozás egyre súlyosabb következményekkel jár világszerte, és Indiában is érezteti hatását. Egy nemrégiben készült tanulmány rávilágít arra, hogy a globális felmelegedés jelentős szerepet játszott a Kerala államban bekövetkezett tragikus földcsuszamlásokban. A kutatás eredményei figyelmeztetésként szolgálnak, és sürgős cselekvésre ösztönöznek a klímaváltozás elleni küzdelemben - jelentette a Reuters.

A World Weather Attribution elnevezésű  nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az éghajlatváltozás mintegy 10%-kal erősítette fel azokat a heves esőzéseket, amelyek a múlt hónapban több mint 200 ember halálát okozó földcsuszamlásokhoz vezettek India déli részén, Kerala államban. A július 30-án a tengerparti állam Wayanad régiójában bekövetkezett katasztrófa a legsúlyosabb volt 2018 óta, amikor az áradások több mint 400 áldozatot követeltek.

A szerdán közzétett tanulmány szerint Wayanadban az egynapos monszunesők intenzitása 10 százalékkal nőtt az éghajlatváltozás következtében. Pinarayi Vijayan, Kerala államfője a váratlanul heves esőzéseket tette felelőssé a tragédiáért. Elmondása szerint a régióban 572 milliméter eső esett 48 óra alatt, ami több mint kétszerese volt az előre jelzett 204 milliméteres csapadékmennyiségnek.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább romolhat, ha nem történnek radikális változások.

Az egynapos esőzések Keralában további 4%-kal lesznek hevesebbek, ha a világ nem tér le a fosszilis tüzelőanyagokról, és a globális felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot

- áll a jelentésben.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az éghajlatváltozás okozta csapadéknövekedés valószínűleg fokozza a jövőbeni földcsuszamlások kockázatát. A katasztrófák megelőzése érdekében több intézkedést is javasolnak, köztük az erdőirtás és a kőfejtés minimalizálását, az érzékeny, instabil lejtők megerősítését, valamint védőszerkezetek építését a veszélyeztetett területeken.

Egyes szakértők rámutattak, hogy a földcsuszamlásokat megelőző két hétben lezúduló heves esőzések mellett Kerala állam túlzott fejlődése és az ellenőrizetlen turizmus is hozzájárulhatott a katasztrófához. Maja Vahlberg, a tanulmány egyik szerzője kiemelte: az enyhítés mellett az alkalmazkodás is kulcsfontosságú. Sürgette a földcsuszamlások szigorúbb értékelését, valamint a jobb korai figyelmeztető és evakuálási rendszerek kialakítását.

A keralai földcsuszamlások csak a legutóbbi példái az Indiában egyre gyakoribbá váló időjárással kapcsolatos katasztrófáknak. A szakértők szerint ezek az események - a hőhullámoktól a szakadó esőzéseken át a ciklonokig - összefüggésbe hozhatók az éghajlatváltozással. A World Weather Attribution csoport egy korábbi jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az Ázsiában májusban tapasztalt szélsőséges hőmérsékleteket az ember okozta éghajlatváltozás súlyosbította.

Címkék:
katasztrófa, figyelmeztetés, tanulmány, világ, felmelegedés, globális, india, globális felmelegedés, készültség,