Ősi eszközökhöz folyamodhat Kína és Oroszország: egyre nagyobb a vész, nincs már mit tenni

Pénzcentrum2024. augusztus 13. 15:45

Az ukrajnai háború következtében bevezetett nyugati szankciók egyre nehezebbé teszik az Oroszország és Kína közötti kereskedelmet. A két ország ezért egy ősi kereskedelmi módszer, a cserekereskedelem (barter) felelevenítését tervezi - jelentette a Business Insider.

A tervezett barterüzletek elsősorban a mezőgazdasági termékeket érinthetik, de szóba kerültek fémek és kínai gépek cseréje is. Az üzletek akár már idén ősszel létrejöhetnek - állítják névtelen források. Egy orosz ipari cégnél dolgozó informátor szerint az orosz vállalatok már tárgyalnak ezekről az ügyletekről.

A nyugati szankciók miatt az Oroszország és Kína közötti pénzügyi tranzakciók egyre nehezebbek. A Kommerszant című orosz médium beszámolója szerint a kínai jüanban végrehajtott banki átutalások mintegy 80%-a magyarázat nélkül pattant vissza, miután hetekig elakadtak a bankok döntési folyamatai miatt. Korábban Oroszország kisebb bankokat és alternatív fizetési módokat használt a szankciók kijátszására, de az Egyesült Államok másodlagos szankciói miatt ez egyre nehezebb.

A barterkereskedelem nem igényel pénzbeli fizetést, így lehetővé tenné Oroszország és Kína számára, hogy megkerüljék a pénzügyi akadályokat. Ez nem új keletű ötlet: a Szovjetunió idején is alkalmazták ezt a módszert, különösen Kínával való kereskedelemben. Tavaly augusztusban például az afganisztáni tálib rezsim is tárgyalt Oroszországgal arról, hogy orosz kőolajtermékeket cseréljenek mazsolára, ásványi anyagokra és gyógynövényekre.

Bár vonzó lehetőségnek tűnik, a barterkereskedelem számos problémát vet fel.

"Az árukat más árukra cserélve kézzel kellene elszámolni" - mondta Alexandra Prokopenko, a Carnegie Russia Eurasia Center munkatársa - szerinte ez komoly nehézségeket okozna az automatizált könyvelési rendszereket használó nagyvállalatok számára, emellett az adóbeszedés is bonyolultabbá válna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az orosz hatóságok más módszereken is dolgoznak a nyugati fizetési szankciók kijátszására. Az ország sürgeti az alternatív fizetési rendszereket, köztük a kriptopénzek létrehozását is.

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Címkék:
gazdaság, pénzügy, oroszország, usa, együttműködés, kína, orosz gazdaság,