Bibliai méretű katasztrófa a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén: pusztító tűz miatt evakuálták Athént

Pénzcentrum2024. augusztus 13. 07:28

Legalább egy ember meghalt, és több ezer lakost evakuáltak otthonából, miközben a tűzoltók Athén északi külvárosaira átterjedt erdőtüzekkel küzdenek - írja az Independent. A hatalmas, gyorsan terjedő tűzvész miatt a lángok több mint 24 méter magasra csaptak fel.

A tűz gyors terjedéséhez hozzájárult a forró, szeles időjárás és a fákról lehulló égő tobozok. A tűz vasárnap délután kezdődött Athéntól mintegy 35 kilométerre északkeletre, több házat és üzletet felgyújtva, füstöt és hamutakarót terítve a városközpont fölé.

A görög Nemzeti Obszervatórium szerint a műholdfelvételek alapján a lángok mintegy 25 000 hektárt érintettek. Hétfőre evakuálási parancsot adtak ki Athén külvárosaira. A tűzoltóság nem sokkal éjfél után egy holttestet talált egy leégett épületben Vriliszia külvárosában.

Stergios Tsirkas, Marathon polgármestere arra figyelmeztetett: "bibliai katasztrófával" kell szembenézniük. A görög parti őrség elrendelte, hogy a tűz miatt Rafina kikötőjébe tartó kompokat Lavrion kikötőjébe irányítsák át. Ezek a kompok elsősorban a Kiklád-szigetekre és Krétára közlekednek.

Meteorológusok és kormányzati tisztviselők fokozott erdőtűzveszélyre figyelmeztettek vasárnaptól csütörtökig tartó időjárás miatt. Az ország felét "vörös riasztás" alá helyezték az erdőtűzveszély miatt.

Címkék:
utazás, nyaralás, tűzoltók, tűz, tűzoltó, görögország, világ, tűzvész, tűzeset,