Áll a bál Afrikában: újabb ország szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával

MTI2024. augusztus 7. 17:50

A nyugat-afrikai Niger bejelentette, hogy "a mali kormánnyal és néppel való teljes szolidaritásból azonnali hatállyal" megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával.

Vasárnap Mali szakította meg Ukrajnával a diplomáciai kapcsolatokat, miután azzal vádolta meg Kijevet, hogy katonailag támogatja a tuareg lázadókat, akik nemrégiben sikeres támadást hajtottak végre egy mali katonákból és az orosz Wagner magánhadsereg zsoldosaiból álló hadoszlop ellen. Az ukrán külügyminisztérium "rövidlátónak és elhamarkodottnak" nevezte Mali átmeneti kormányának a diplomáciai kapcsolatok megszakítására vonatkozó döntését, és politikai-diplomáciai választ helyezett kilátásba.

Az Ukrajinszka Pravda című ukrán lap emlékeztet arra, hogy a mali hadsereg és orosz szövetségesei veszteségeket szenvedtek el a tuareg lázadóktól július végén egy csatában a mali-algériai határ közelében fekvő Tinzauatennél, amelynek során legalább húsz Wagner-zsoldos életét vesztette, többüket pedig elfogták a felkelők. A győztes csata után a tuareg lázadók ukrán zászlóval fényképezkedtek.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírportál szerint szerdán kijelentette: "Kijev, mivel nem volt képes legyőzni Oroszországot a csatatéren, úgy döntött, hogy második frontot nyit Afrikában, a Moszkvával baráti viszonyban lévő afrikai államok ellen harcoló helyi terroristacsoportok mellé állva".

Az ukrán katonai hírszerző szolgálat (HUR) szóvivője, Andrij Juszov egy minapi nyilatkozatában azt sugallta, hogy Ukrajnak információkkal segítette a mali kormányellenes felkelőket.

Amadou Abdramane vezérőrnagy, a nigeri kormány szóvivője kedd esti televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy Niamey "nagy megdöbbenéssel értesült Andrij Juszov felforgató és elfogadhatatlan szavairól", és még inkább Jurij Pivovarov szenegáli ukrán nagykövetéiről, aki "egyértelműen támogatásáról biztosította terroristacsoportok egy koalícióját, amely a gyáva és barbár tinzauateni támadást elkövette a mali fegyveres erők ellen".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a nigeri kormány jelezte azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az "ukrán agresszió" ügyét. A szóvivő szóvá tette "az afrikai országok, különösen az Afrikai Unió hallgatását", és "emlékeztette felelősségére a nemzetközi közösséget".

Hétfőn a nyugat-afrikai országok gazdasági közössége (CEDEAO), amelyből Mali és Niger januárban kilépett, "határozottan" elítélt "a térség ügyeibe való bármiféle külföldi beavatkozást", és "minden olyan kísérletet, amely a régiónak a jelenlegi geopolitikai konfliktusokba való bevonására irányul".

Szenegálban szombaton bekérették a dakari orosz nagykövetet, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy Mali élvezi Oroszország támogatását.

 

Címkék:
oroszország, afrika, ukrán, orosz, nyugat, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, mali, niger,