Ismét forrong a Közel-Kelet: erre szólítják fel híveiket a palesztinok

MTI2024. július 31. 17:02

Palesztin szervezetek általános sztrájkra és tömegtüntetésre szólították fel szerdán a palesztinokat Iszmail Haníje Hamász-vezető megölése miatt - jelentették hírügynökségek.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a palesztin iszlamista mozgalom politikai bizottságának elnökével légicsapás végzett Teheránban szerda hajnalban 2 órakor, a Hamász szerint a támadást Izrael hajtotta végre. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke gyáva cselekedetnek nevezte Haníje megölését, amelyet súlyos eszkalációként értékelt. "Egységre, türelemre és kitartásra" szólította fel a palesztinokat az izraeli megszállással szemben - jelentette a WAFA palesztin hírügynökség az elnök kabinetjének közleményét idézve.

Az Iszlám Dzsihád iszlamista palesztin szervezet kijelentette, hogy a Hamász vezetőjének megölése "nem ok arra, hogy véget vessen a palesztin nép gázai övezeti ellenállásának az izraeli hadsereg megszállása határt nem ismerő bűncselekményeivel szemben". A Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett közleményben a szervezet megerősítette "szolidaritását és összetartozását a Hamásszal az izraeli erőkkel való szembenállásban".

Naszer Kanáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a meggyilkolt Hamász vezető "vére soha nem vész kárba". "Haníje teheráni mártíromsága erősíteni fogja a Teherán, Palesztina és az ellenállás erői közötti mély és megbonthatatlan köteléket" - mondta a szóvivő.

Irán vizsgálatot indított az iráni elnök beiktatása alkalmából Teheránban tartózkodó Haníje elleni támadás ügyében, és megígérte, hogy a gyilkosság "nem marad büntetlen". Az iráni Iszlám Forradalmi Gárdához közel álló Nour News hírportál jelentése szerint a Hamász-vezető teheráni szállásába légi indítású lövedék csapódott be.

Mohammed Ali al-Húszi, a jemeni húszi lázadók Legfelsőbb Forradalmi Bizottságának elnöke "gyűlöletes bűncselekménynek, valamint a törvények és az eszmei értékek nyilvánvaló megsértésének" nevezte Iszmail Haníje megölését.

Az amerikai védelmi miniszter a térségbeli növekvő feszültségekre utalva szerdán kijelentette: nem gondolja, hogy elkerülhetetlen lenne egy szélesebb közel-keleti háború. Fülöp-szigeteki látogatásán Llyod Austin azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok meg fogja védeni Izrael, ha megtámadnák.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Oroszország elítéli az "elfogadhatatlan politikai gyilkosságot, amely a feszültségek további kiszélesedéséhez vezet" - jelentette ki Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek.

Törökország elítélte a Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közel álló Haníje "méltatlan meggyilkolását", a támadás célja Ankara szerint a gázai háború regionális szintre történő kiszélesítése volt.

"Ismételten világossá vált, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának nincs szándékában békét kötni" - áll a török külügyminisztérium közleményében.

"Ha a nemzetközi közvélemény nem hoz intézkedéseket Izrael megállítására, a térségünk jóval nagyobb konfliktusokkal találja szemben magát - áll a közleményben.

 

Címkék:
izrael, palesztina, hamasz, Közel-Kelet,