Váratlan bejelelentést tett Macron francia elnök: ez megrengetheti az egész kontinenst?

MTI2024. július 30. 17:33

Franciaország elismerte Marokkó szuverenitását a vitatott nyugat-szaharai terület felett, megváltoztatva ezzel egy évtizedes álláspontját, és csatlakozva a Marokkót támogató országok egyre bővülő listájához, miután az ENSZ közvetítésével zajló békefolyamat zsákutcába került.

Emmanuel Macron francia elnök a VI. Mohamed királynak (1999-es trónra lépésének ünnepe alkalmából) írt levelében a Marokkó által 2007-ben javasolt autonómiatervet nevezte a konfliktus megoldása "egyetlen alapjának", csapást mérve a függetlenségpárti Polisario Frontra, amely a spanyol gyarmatosítás vége óta a szaharai őslakosok legitim képviselőjének vallja magát.

"Nyugat-Szahara jelene és jövője a marokkói szuverenitás keretei közé tartozik" - írta Macron kedden nyilvánosságra hozott levelében. "Franciaország ezzel az állásponttal összhangban kíván fellépni mind nemzeti, mind nemzetközi szinten". A levélre reagálva a marokkói királyi kabinet kedden közölte: Franciaország megerősítette támogatását a Nyugat-Szaharára vonatkozó marokkói tervhez.

Elemzők szerint Franciaország eltérése történelmi álláspontjától jelentős győzelem Marokkó számára, és követi az Egyesült Államok, Izrael, Spanyolország és azon afrikai országok egyre növekvő számát, amelyekkel Marokkó a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésére törekszik. Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen az annak függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek. Algír ugyanakkor egy ENSZ-tervet szorgalmaz, amelynek értelmében népszavazást tartanának az önrendelkezésről. A térség miatt éles diplomáciai viszály bontakozott ki Algír és Rabat között is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Bildbyran pool/Joel Marklund

Címkék:
franciaország, világ, Emmanuel Macron, Marokkó,