Meghozta a döntést az UNESCO: újabb taggal bővült a világörökségi lista

MTI2024. július 28. 20:02

ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Újdelhiben ülésező világörökségi bizottsága pénteken a cseh-morva testvériség újabb három települését nyilvánította a világörökség részévé.

A dániai Christiansfeld, melyet a herrnhuti vallási közösség alapított, már 2015-ben felkerült a világörökségi listára, most ezt bővítették ki a szászországi Herrnhut, a pennsylvaniai Betlehem és az észak-írországi Gracehill településekkel. Mindhárom települést az egyik legrégebbi protestáns felekezet menekültjei alapították a 18. században.

A cseh-morva testvériség gyökerei a 15. századi cseh reformációból erednek. Az UNESCO honlapján szereplő leírás szerint a településeken felfedezhető az egyház eszményein alapuló jellegzetes építészeti karakter, ugyanakkor az építészetükben a helyi viszonyok is érvényesülnek. A közlemény kiemelte, hogy a településeken aktív gyülekezet él, amely az örökséget ápolva folytatja a hagyományokat. Az UNESCO Újdelhiben tartja 46. ülésszakát, amely a tervek szerint szerdán ér véget. Az ülés egyik fő feladata új világörökségi helyszínek bejelentése és a meglévők felülvizsgálata.

Címkék:
utazás, világörökség, kultúra, világ, unesco,