Ezt azért nem láttuk jönni Gázából: Ezzel azt üzenjük nekik, hogy nem feledkeztünk meg róluk

MTI2024. július 27. 18:01

Az UNESCO Világörökség Bizottsága úgy döntött, hogy felveszi a világörökségi listára a Gázai övezet középső részén fekvő Tell Umm al-Amr-i Szent Hilarion-kolostort.

A döntésre sürgősségi eljárás keretében került sor, tekintettel "a Gázai övezetben folyó konfliktus miatt e világörökségi színhelyre leselkedő veszélyekre". A helyszínt egyúttal felvették a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is. A bizánci időben épület kegyhely egy faluban található, amely alig tíz kilométerre fekszik Gázavárostól.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) bizottsága 46. ülésszakán jelentette be a döntést pénteken, Újdelhiben. Az UNESCO közölte: a döntéssel mind a kolostor kivételes egyetemes értékét, mind a küszöbönálló veszéllyel szembeni védelem kötelességét elismerték.

A Tell Umm al-Amr-i Szent Hilarion-kolostort, a Közel-Kelet egyik legrégebbi kolostorát Szent Hilarion alapította, és az első szentföldi kolostori közösség otthona volt - közölte az UNESCO a döntésről kiadott közleményében.

"Az Ázsia és Afrika közötti kereskedelmi útvonalak kereszteződésénél fekvő kolostor a vallási, kulturális és gazdasági érintkezés központja volt, és a bizánci kor sivatagi kolostorainak fellendülését jelképezte" - írták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Nagyon fontos számunkra a felvétel (a világörökségi listára), mert reményt nyújt a gázaiaknak, akik elmenekülnek otthonukból, nincs élelmük, fedél a fejük felett, sem vizük" - közölte egy palesztin képviselő Újdelhiben. "Ezzel azt üzenjük nekik, hogy nem feledkeztünk meg róluk" - tette hozzá.

A palesztin képviselő felszólított minden országot: kérjék Izraeltől, hogy ne vegyen célba kulturális javakat Gázában, továbbá haladéktalanul és véglegesen vessen véget a háborúnak.

Címkék:
izrael, palesztina, gázai övezet, gáza, unesco,