Ez azért komoly: nagyon közel vannak Magyarországhoz a világ legádázabb terroristái

Pénzcentrum2024. július 25. 20:02

Házkutatásokat tartottak Belgium-szerte, hét embert terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával előállítottak; "komoly fenyegetettség" miatt marad a hármas fokozatú terrorfenyegetettségi szint az ország egész területén - tájékoztatott a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap csütörtökön a helyi hatóságok közléseire hivatkozva - jelentette az MTI.

A beszámoló szerint a terrorista tevékenységben való részvétel, terrorizmus finanszírozásával és terrortámadás előkészítésével gyanúsított csoport felszámolását célzó művelet során a szövetségi rendőrség 14 házkutatást tartott Brüsszel, Vallónia és Flandria kilenc városában.

Az Antwerpenben, Seraing-ben, Menenben, Leopoldsburgban, Liege-ben, Kortrijkban, Gentben, Zonhovenben és a brüsszeli Saint-Josse-ten-Noode városrészben végzett házkutatások során a hatóságok hét embert előállítottak.

A napilap internetes oldalán beszámolt arról is, hogy a belga hírszerző szolgálatok szerint "nem zárható ki", hogy erőszakos akciót készítenek elő a párizsi olimpia során Belgium területéről. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) ezért a négyfokozatú skálán hármas fokozaton tartja a terrorfenyegetettségi szintet az ország egész területén, egészen a nyár végéig - írták. A hármas fenyegetettségi szint a tavaly októberben, svéd futballszurkolók ellen Brüsszelben elkövetett támadás óta van érvényben.

A napilap Gert Vercauterent, az OCAM igazgatóját idézte, aki elmondta: a hármas fokozat fenntartása azt jelenti, hogy "a fenyegetettség komoly", míg a legmagasabb, négyes szint azt jelentené, hogy terrortámadás elkövetése nagyon valószínű. Közölte továbbá, hogy a hármas szint fenntartása nem független a közelgő párizsi olimpiától. Hozzátette: egyelőre semmi sem utal arra, hogy egy, a francia fővárosban elkövetni tervezett támadást készítenének elő Belgiumban, mert különben - mint kiemelte - a besorolást újraértékelnék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Nem zárható ki annak a kockázata, hogy Belgiumban egy terroristakommandó olyan műveletet készít elő, mint a 2015-ös párizsi támadások" - tette hozzá.

Márciusban közzétett jelentésében az OCAM arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma Belgiumban. A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az "ideológiai dimenziót" meghatározni.

Címkék:
rendőrség, terror, brüsszel, terrorcselekmény, belgium,