Végül megadja magát Joe Biden? Állítólag bármikor bejelentheti visszalépését

Pénzcentrum2024. július 19. 09:15

Joe Biden akár hétvégén bejelentheti a visszalépését. Állítólag már a Demokrata Párt befolyásos szereplői is erről győzködik, sőt, már Barack Obama exelnök szerint is el kellene gondolkodnia a jelöltségen.

Egyre több befolyásos demokrata politikus győzködi arról Joe Biden amerikai elnököt, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. A Washington Post szerint már Barack Obama exelnök - Biden az ő alelnöke volt 8 éveg - is arról beszélt, a regnáló elnök esélyei csökkentek a győzelemre, és el kellene gondolkodnia jelöltségén. Obama korábban többször elmondta, Biden feladata eldönteni, hátralép-e, ő csak az elnök örökségét védi. A lap emlékeztet, korábban Nancy Pelosi volt amerikai házelnök is a visszalépésről győzködte Bident telefonon.

Az Axios egyenesen arról ír, az elnök akár hétvégén bejelentheti, mégsem indul. A 81 éves Biden nyilvánosan még ellenáll, de állítlag magánemberként azonban belefáradt a növekvő nyomásba, a pocsék közvélemény-kutatási adatokba és a tarthatatlan folyamatokba, amik lehetetlenné teszik a kampányt. A vezető demokrata politikusok és adományozók szerint Biden nem tud nyerni, képtelen megváltoztatni a koráról és szellemi állapotáról kialakult vélekedéseket, és a kongresszusi többséget sem tudja biztosítani. Az elnöknek azt mondják, ha marad a versenyben, Donald Trump elsöprő győzelmet arathat.

Címlapkép: Jessica McGowan, MTI/MTVA

Címkék:
világ, elnök, joe biden, elnökválasztás, amerikai egyesült államok, amerikai választások, amerikai választás,