Ebben a városban már működik a távhűtés: rengeteg lakos életét könnyíti meg a kánikulában

Pénzcentrum2024. július 16. 16:28

Évről évre, amikor a legélhetőbb városok listája elkészül, Bécs szinte mindig az első helyen szerepel. Ha egy kicsit rosszabb évet zárnak, akkor a második helyen, és kivételesen rossz évben is épp csak lecsúsznak a dobogóról. Felmerülhet a kérdés, hogyan sikerül ezt elérniük - teszi fel a kérdést a 444.hu. A lap példaként hozza, hogy Bécs nemcsak távfűtéssel rendelkezik, hanem távhűtéssel is.

A távhűtés rendszere dinamikusan fejlődik a városban. A Wien Energie nemrégiben üzembe helyezte eddigi legnagyobb és legerősebb távhűtő központját a bécsi főpályaudvaron. Az első távhűtő központot itt már 2013-ban átadták, amely öt kompressziós hűtőberendezéssel működik. Ezek a berendezések zöld áramot fogyasztanak, ami környezetbarát megoldást jelent.

A mostani fejlesztéssel 26 megawattosra nőtt a hűtési kapacitásuk. Ez elegendő ahhoz, hogy Ausztria legforgalmasabb vasútállomását és annak környékén található számos irodát, szállodát és lakást hűtsenek. A Wien Energie a főpályaudvari távhűtőközponton kívül még hat ilyen egységet üzemeltet Bécsben. Emellett egy ellátási gyűrűt is kiépítettek a városközpont körül, amely két távhűtési központot és azok csőhálózatát köti össze. Összesen harminc kilométernyi távhűtő csővezetékkel mintegy 200 épületet hűtenek - írja a lap.

Címkék:
energia, kánikula, hőség, külföld, távfűtés, bécs, város, energiahatékonyság, zöldenergia, világ, főváros, hűtés, lakáshűtés,