Történelmi eredmény Nagy-Britanniában: ő lesz a szigetország új miniszterelnöke - gyökeres változások jöhetnek?

MTI2024. július 5. 09:30

Véget ért a választás az Egyesült Királyságban, Rishi Sunak miniszterelnök egy ciklus után átadja a stafétabotot. A mostani választáson 1997 óta nem látott mértékű győzelmet aratott a Munkáspárt.

Rishi Sunak konzervatív brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy a Munkáspárt megnyerte a csütörtöki parlamenti választásokat – közölte az MTI.

A regnáló miniszterelnök bejelentette, hogy saját választókörzetében, Richmondban megtartotta képviselői mandátumát, de gratulált a Munkáspárt vezetőjének, Sir Keir Starmernek a győzelemhez. Sunak elmondta, hogy pénteken békés és rendezett kormányváltás lesz, és reméli, hogy ez megőrzi az ország stabilitását.

A választások hivatalos eredményei szerint a Munkáspárt átlépte a minimális többséget jelentő 326 helyet az alsóházban, így Sir Keir Starmer lesz a következő miniszterelnök. Sunak elismerte a Konzervatív Párt vereségét és felelősséget vállalt érte, de nem tért ki arra, hogy távozik-e a párt éléről. Megerősítette, hogy a nap folyamán lemond miniszterelnöki tisztségéről.

A választási eredmények szerint a Munkáspárt 410, a Konzervatív Párt pedig 136 mandátumot szerzett, ami a toryk legrosszabb eredménye a párt történetében. A Munkáspárt 166 fős többséget érhet el az alsóházban, ami a legjobb eredményük az 1997-es választások óta. Ez az első alkalom, hogy a Munkáspárt ellenzéki pozícióból nyert parlamenti választást 27 év után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Péntek reggelre kiderült, hogy több konzervatív miniszter, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát. Nigel Farage, a Reform UK párt vezetője, első ízben jutott be az alsóházba. Az SNP jelentős mandátumveszteséget szenvedett Skóciában.

 

Címkék:
anglia, világ, miniszterelnök, választás, egyesült királyság, nagy-britannia,