Kijevbe látogat a miniszterelnök: vajon mit tervez Orbán Viktor?

Pénzcentrum2024. július 2. 09:34

Hosszas egyeztetést követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Kijevbe látogat, ahol találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a hvg.hu külföldi forrásokra hivatkozva.

Orbán Viktor, miután Magyarország átvette az EU-soros elnöki tisztségét, Kijevbe látogat, hogy Volodimir Zelenszkij, ukrán elnökkel tárgyaljon. A látogatás előtt az egyeztetések elhúzódását az ukrajnai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos vita okozta. Kijevben egyelőre nem tudják pontosan, Orbán milyen minőségben tesz látogatást, mivel eltérőek a magyar és az uniós érdekek, és ennek megfelelően Orbán retorikája is más lehet uniós vezetőként, mint magyar kormányfőként.

A múlt héten az uniós kormányok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó 1,4 milliárd euróból fegyvereket és segélyszállítmányokat küldenek Ukrajnának, ráadásul anélkül, hogy Magyarország beleszólhatott volna a kérdésbe. 

A megállapodás jelentős része, hogy sikerült megkerülniük a korábban emelt magyar vétót, amely gyakran akadályozta az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéseket. Budapest válaszul azzal vádolta az EU-t, hogy megszegte saját szabályait. Kijevben így jogosan lehet feszült hangulatra számítani.

Címkék:
Orbán, ukrajna, eu, tárgyalás, brüsszel, volodimir zelenszkij,