Fokozódó elnyomás Belaruszban: elemzőket ítéltek legkevesebb 10 év szabadságvesztésre

MTI2024. július 2. 20:01

Egy belaruszi bíróság 20 politikai elemzőt ítélt egyenként legalább 10 év börtönbüntetésre távollétükben a kormány megdöntésére irányuló összeesküvés és szélsőséges csoportban való részvétel címén.

Az elemzők mindannyian Belarusz határain kívül élnek, de börtönbe kerülhetnek, ha visszatérnek az országba. A hétfőn bejelentett ítéletek azután születtek, hogy a hatóságok fellépése nyomán őrizetbe került számos prominens ellenzéki személyiség, mások pedig kénytelenek voltak elhagyni az országot.

A bíróság hétfőn 11 és félév börtönre ítélte Aljakszandr Dabravolszkit, a száműzött ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik vezető tanácsadóját. A többi vádlott, köztük Cihanouszkaja sajtótitkára, Anna Kaszulina, 10 és 11 év közötti büntetést kapott. Az elítéltek között van Rihor Asztapenija, a brit Chatham House külügyi intézet Fehérorosz Kezdeményezésének igazgatója, Jauhenyij Krizsanouszki, a Strasbourgi Egyetem munkatársa és Kacjarina Smacina, a Virginiai Műszaki Egyetem politikai elemzője.

Több tucatnyi jogvédő csoportot és független médiumot zártak be a 2020-as választásokat követő tüntetések megtorlásának kezdete óta. A korábban bebörtönzöttek között van a Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki, a Vjaszna emberi jogi csoport alapítója.

Címkék:
börtön, bíróság, politikai hírek, fehéroroszország, elemző, belarusz,