Nemzetgyűlési választások: nagy bajban Macron, hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja

Pénzcentrum2024. július 1. 09:50

Vasárnap tartották Franciaországban a rendkívüli nemzetgyűlési választások első fordulóját. Az exit pollok szerint egyértelmű győzelmet aratott a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés, az Emmanuel Macron mögött álló erők pedig csak (bár a várakozásoknak megfelelően) a harmadik helyre futottak be. Mind az Új Népfront néven egyesült baloldal, mind Macron Együtt nevű választási szövetségének vezetői arra szólították fel pártjaik harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy a július 7-én esedékes második forduló előtt lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

A francia nemzetgyűlési választások első fordulójában jelentős előretörést ért el a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) Marine Le Pen vezetésével, 34%-os eredménnyel. A baloldali pártok szövetsége, az Új Népfront, 29%-kal a második helyen végzett, míg Emmanuel Macron államfő mögött álló Együtt nevű koalíció 21,5%-kal csak a harmadik helyet szerezte meg. Az Ifop és Fiducial becslései szerint a 577 fős Nemzetgyűlésben a RN 240-270, az Új Népfront 180-200, és Macron erői 60-90 mandátumot szerezhetnek, míg az Elabe BFM TV szerint a RN akár abszolút többséget is elérhet.

A második forduló, amelyet július 7-én tartanak, jelentős változásokat hozhat a mostani mandátumbecslések alapján. Macron koalíciója, az Új Népfront és a Nemzeti Tömörülés is számos körzetben jutott tovább, így a szavazók további mozgósítása kritikus lesz. Macron és más baloldali vezetők a szélsőjobb megállítására szólították fel támogatóikat, hogy a második fordulóban a legerősebb nem szélsőjobboldali jelölt javára lépjenek vissza. Gabriel Attal miniszterelnök szerint az első forduló eredményei azt mutatják, hogy a Nemzeti Tömörülés közel áll a hatalom megszerzéséhez, ezért sürgette a széleskörű demokratikus összefogást.
 
 

Címkék:
választások, franciaország, világ,