Úgy tűnik, eldőlt: ő lesz az Európai Bizottság elnöke a következő 5 évben

Pénzcentrum2024. június 28. 09:15

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen újraválasztását javasolták az Európai Bizottság élére – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság a soros EU-csúcstalálkozón a regnáló Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását szavazta meg.

Az Európai Néppárt (EPP) politikusa, António Costa (volt portugál miniszterelnök) lett az Európai Tanács új elnöke, míg Kaja Kallas észt miniszterelnököt az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjévé nevezték ki. A magyar miniszterelnök nem támogatta Ursula von der Leyen jelölését, míg Kallas esetében tartózkodott. Egyedül Costa kinevezése mellett szavazott igennel.

A szavazás eredményét Charles Michel az X-en is közzétette.

Az uniós csúcsvezetők személyéről folytatott tárgyalások lezárultával Ursula von der Leyennek július közepén meg kell jelennie az Európai Parlament meghallgatásán, ahol az EP plenáris ülése várhatóan július 17-én szavaz majd a jelöléséről. Az uniós vezetők ezen felül elfogadták a 2024-2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendet, amely meghatározza az EU jövőbeni irányvonalát és céljait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

António Costa bejelentette, hogy december 1-jén átveszi az Európai Tanács elnöki tisztségét Charles Michel hivatali idejének lejárta után. Elkötelezettségét hangsúlyozta a tagállamok egységének előmozdítása mellett, és célul tűzte ki a stratégiai menetrend megvalósítását.

Kaja Kallas a közösségi oldalán köszönetet mondott a kinevezésért és kijelentette, hogy az ukrajnai háborúra fog koncentrálni munkája során. Ursula von der Leyen szintén köszönetet mondott a támogatásért, és jelezte, hogy a politikai iránymutatásai ismertetése után az Európai Parlament megerősítését kéri majd.

Címkék:
európai parlament, Orbán, eu, ep, bejelentés, világ, európai tanács, ursula von der leyen,