Brüsszel odacsap: a magyarok nélkül dönthetnek az EU-ban a háború ügyében

Pénzcentrum2024. június 24. 09:30

Az Európai Unió új jogi megoldást dolgozott ki annak érdekében, hogy megkerülhesse a befagyasztott orosz vagyon felhasználására vonatkozó magyar vétót. A pénzből újabb fegyverekhez juthat Ukrajna – számolt be róla a Portfolio a Financial Times-ra hivatkozva.

Magyarország akadályozza azt az EU és a G7-ek tervét, amely évente 2,5-3 milliárd eurót küldene Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből. Az Európai Bizottság javasolta, hogy az 50 milliárd euró értékű vagyon nyereségének 90%-át Ukrajna fegyverek beszerzésére fordítsák, a maradék 10%-ot pedig az uniós költségvetésbe utalják a védelmi ipar erősítésére.

Korábban már írtunk arról, hogy az EU egyre komolyabban veszi a fegyverkezést, az oroszok elleni fellépést valamint Ukrajna támogatását. A napokban pedig már a béketárgyalások is megkezdődtek.

Május 8-án az uniós nagykövetek politikai konszenzusra jutottak, de Magyarország meg akarta vétózni a kifizetéseket gyorsító jogszabályt, és végül május 21-én tartózkodott.

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája elmondta, hogy Magyarország tartózkodása miatt nem vehet részt a pénz felhasználásáról szóló döntésben. Borrell szerint a jogi megoldás bonyolult, de működik, és megkerülné az Orbán-kormányt, segítve a G7-eket, hogy 50 milliárd dolláros hitelt vegyenek fel Kijev számára.

A Financial Times kiemelte, hogy Magyarország hét, Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatos uniós döntést is blokkol, összesen 6,6 milliárd euró értékben. Magyarország továbbra is blokkolhatja az orosz vagyon zárolásáról szóló uniós szankciókat, amelyek megújítására szeptember közepén kerül sor. Brüsszel hasonló megállapodást ajánlott Magyarországnak, mint amit a NATO kötött, de a magyar kormány elutasította. A kormány nem kívánt nyilatkozni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címkék:
magyarország, európai unió, ukrajna, oroszország, eu, döntés, vétó, orosz-ukrán háború,