Kiderült, hol tanulnak a magyar elit gyerekei: nem hiszed el, mennyit kérnek a luxusoktatásért

Pénzcentrum2024. június 21. 19:00

Világszerte egyre több szülő járatja gyerekeit borsos árú magániskolákba, amelyek egymásra licitálva nyújtanak diákjaiknak speciális, exkluzív élményeket. A magániskolák belföldön is egyre népszerűbbek az állami oktatási rendszerrel elégedetlen szülők között.

Az olyan brit magániskolák, mint például az Eton College, amely 20 brit miniszterelnököt nevelt ki, a kiváltságok és a gazdagság jelképei Nagy-Britanniában. Ezek az intézmények azonban hamarosan még exkluzívabbá válhatnak, ha a Munkáspárt hatalomra kerülve eltörli a tandíjakra vonatkozó 20%-os adókedvezményt – ez a lépés ugyanis évi 1,5 milliárd font bevételt generálhatna az állami iskolarendszer számára – jelentette a CNN.

Sue Hannam, egy magániskola igazgatója szerint nem minden magániskola jelent luxust, sok szülő súlyos áldozatokat hoz, hogy kifizethesse gyermeke oktatását.

Az adóemelés terhe valószínűleg a szülőkre hárulna át, ami aggodalmakat kelt a magániskolákban tanuló gyerekek családjai körében. Néhányan attól tartanak, hogy nem tudják majd megengedni gyermekeik további oktatását ezekben az intézményekben.

Brutális tandíjak a világ legdrágább iskoláiban

Világszerte egyre több szülő járatja a gyerekét az egyre borsosabb árú magániskolákba, amelyek egymásra licitálva nyújtanak diákjaiknak speciális, exkluzív élményeket. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyik nemzetközi elitiskolák vezetik most a toplistát – a tandíjak összege elképesztő:

  1. Institut Le Rosey: a világ legdrágább iskolája, ahová a csak a világ vezető elitjének gyermekeit veszik csak fel. Itt négy tanár jut négy diákra, a tandíj ára évi 157 ezer dollár, 56 millió forint.
  2. College Alpin Beau Soleil: 50 különböző ország diákjai gyűlnek itt össze, az egyik legjobb iskolának tartják. Európai hercegek és hercegnők egész sora járt ide, 143 ezer dollár egy év, 51,7 millió forint.
  3. Institut auf dem Rosenberg: 1889-ben alapították, ezzel kiérdemelte a legrégebbi magániskola megtisztelő címét. Itt minden második diákra jut egy tanár, ezért kerül 134 ezer dollárba, azaz 48,4 millió forintba.
  4. Aiglon Collage: itt nagyjából 12 tanuló van egy osztályban, és átlagban 5 diákra jut egy tanár. Fő célja a test és az elme összhangjának megteremtése fiatal korban, ennek érdekében több mint 60 féle tanórán kívüli tevékenységet kínál a diákoknak. A tandíj 123 ezer dollár évente, ami 44,5 millió forint.
  5. Leysin Amerikai Iskola, Svájc: a svájci Alpokban megbújó iskolába 7 és 18 éves korul között járhatnak a gyerekek, 110 ezer dollárba kerül egy év, azaz 39 millió forintba.

Egyre több magyar szülő járatja magániskolába gyerekeit

A magániskolák népszerűsége belföldön is növekszik az állami oktatási rendszerrel elégedetlen szülők köreiben. A Pénzcentrum nemrég Halácsy Pétert, a Prezi és a Budapest School egyik alapítóját kérdezte a témáról, aki szerint a magyar oktatás fő problémája a pazarló rendszerben rejlik.

Nyugaton szinte mindenhol elég a heti 25 óra a diákoknak, és a gyerekek „kimeneteli” tudása sehol sem rosszabb, mint nálunk a heti 35 órával. Sőt, furcsa módon kevesebb tanár tud nyugaton ugyanannyi gyerekkel foglalkozni. Ennek egyik oka a túlzsúfolt nemzeti alaptanterv, amiről mindenki tudja, hogy irreális

- nyilatkozta Halácsy Péter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar iskolában egy csomó felesleges dolgot tanítunk, mintha nem lenne közismert, hogy a gyerek agya a sokadik óra után már nem fogadja be az új információt, mert egyszerűen elfáradt. A tanárok is fáradtak, feleslegesen töltenek sok időt az adminisztrációval, amitől nem lesz jobb az oktatás

– tette hozzá Halácsy.

Greskovits György, a Milestone Institute alapítója megengedőbben fogalmaz: mint mondja, nem szereti az „alternatív” és „állami” iskolai szétbontást, dicsérve az elsőt és kritizálva az utóbbit.

Magyarországon vannak nagyon jó, sok esetben nemzetközileg is kiemelkedő állami iskolák. A szemlélet számít: a top állami gimnáziumokban is tanítanak „felfedező matekot”, nyernek csapatmunkán alapuló díjakat, vagy tanítanak nyugati módszerekkel. Több helyen megtalálható a progresszív előremutató módszer akár iskola akár tanár szinten. Természetesen egy magániskolának több a mozgástere, elsősorban a tandíj (valamint a kevésbé maradi túlbürokratizált működés) miatt. Szerinte az állami rendszer fő problémája abból ered, hogy a két fő elvárást - hogy a gyerek boldog legyen és jól teljesítsen - nem képes harmonizálni

- fogalmazott a szakértő.

Címkék:
iskola, oktatás, luxus, világ, magániskola, elit, magániskolák,